NAKON SEDAM GODINA U ROVINJ SE VRAĆA SVJETSKA JEDRILIČARSKA ELITA

PUNA JEDRA: Adris 44Cup najveći ovogodišnji jedriličarski spektakl ponovno u Hrvatskoj!

arhiva

arhiva


Rovinj će od 28. svibnja do 2. lipnja ove godine ponovno ugostiti jedno od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - Adris 44Cup

U organizaciji Sail La Vie i Jedriličarskog kluba Maestra, a pod pokroviteljstvom Adris grupe, Rovinj će od 28. svibnja do 2. lipnja ugostiti jedno od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - Adris 44Cup. Kako doznajemo iz Adris grupe, regata će se održati netom nakon otvaranja novog Grand Park Hotela Rovinj i ACI-jeve marine, i bit će popraćena zabavnim program na kojem će nastupiti brojna atraktivna imena.

- Ovim vrhunskim događanjem Rovinj i Hrvatska ponovno će biti prepoznate kao poželjne sportske i turističke destinacije. Pokazali smo da je za razvoj vrhunskog turizma nužan razvoj visokokvalitetnih smještajnih jedinica i prepoznatljivih evenata. Ovogodišnji 44Cup nije samo regata već i slavljenje novog Grand Park Hotel Rovinj -a i nove ACI-jeve marine koje će biti središte cijelog događaja, istaknuo je predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović dodajući kako će pored dosadašnjih četiri milijarde kuna, Adris grupa u turistički dio poslovanja do 2021. investirati još dvije milijarde kuna. Kako doznajemo, 450 milijuna kuna investirat će se u Vrsar u tamošnje objekte - Pinetu i Koversadu.

Inače, što se same regate tiče 44Cup svjetska je turneja koja se sastoji od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama diljem svijeta. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama klase RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, peterostruki pobjednik America's Cupa i jedan od najvećih jedriličara svih vremena. Svaki tim sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara. Brodovi su izrađeni korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule te imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara. Naglasimo, i da klasa RC44 slovi za jedriličarsku Formulu 1. Riječ je o skupocjenim brodovima, izrađenim u potpunosti od karbona, dugim 13,35 metara i teškim svega 3.650 kilograma koji postižu impresivne brzine veće od 20 čvorova.

Dodajmo i da, Adrisu jedriličarske regate nisu nepoznanica, dapače još 2006. godine bili su pokrovitelji ACI Match Race Cup-a. Pet godina kasnije Rovinj je pod pokroviteljstvom Adris grupe ugostio svjetski jedriličarsku elitu kroz Adris RC44 Cup, odnosno godinu dana kasnije i Adris RC44 World Championship. Upravo, kako vele u Adrisu, ovogodišnje uvrštavanje u kalendar samo je još jednom potvrdilo kako je Rovinj prepoznat kao idealna nautička i sportska destinacija kojoj se mnogobrojni sudionici najvećih svjetskih regata poput America's Cupa ili Volvo Ocean Racea vrlo rado vraćaju. Dakle, u Hrvatskoj se nakon sedam godine stanke (u međuvremenu Adris je dvije godine bio domaćin Red Bull Air Race-a, a potom i tri Rovinj Polo Cupa) vraćaju "morski vukovi"- njih stotinjak jedriličara i desetak brodova. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini