USPRKOS KRIZI

Valamar u prva tri kvartala ostvario trećinu lanjskih prihoda I OČUVAO ZAPOSLENOST

| Autor: Glas Istre
Istra Premium Camping Resort

Istra Premium Camping Resort


Prema najnovijem izvješću Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala ove godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna, odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna, priopćili su iz te kompanije.

Valamar je uz podršku dionika aktivno upravljao krizom i turističkom sezonom od samog početka pandemije. Već u ožujku opozvana je odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžment do 30 % plaća. Sa socijalnim partnerima dogovoren je program za očuvanje radnih mjesta „Pauza, Restart“ kojim se djelatnicima koji ne rade isplaćuje naknada u visini od 60 % plaće odnosno minimalno 4.250 kuna mjesečno. Program očuvanja radnih mjesta podržala je Vlada putem mjera subvencije.

Operativni troškovi smanjeni su za 59 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a završetak započetih investicija odgođen je za 2021. godinu. Također, osigurana je dodatna srednjoročna likvidnost putem reprograma kredita dostatna za amortizaciju krize u narednom periodu. Paralelno s mjerama štednje i povećanja likvidnosti Valamar je aktivno pripremao sezonu te modificirao proizvode i usluge kako bi spremno i sigurno dočekao goste.

Planirani projekti ulaganja za 2020. u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna su dijelom preraspoređeni za realizaciju u periodu od dvije godine. Tijekom jeseni i zime završit će se započeti projekti, prvenstveno ulaganje u rekonstrukciju hotela Valamar Parentino u Poreču i hotela Valamar Meteor u Makarskoj. U narednih 12 do 24 mjeseci pauzirat će se sva ostala velika ulaganja, uključujući radove na izgradnji hotela Valamar Pinea u Poreču, najvećem turističkom projektu u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna. U periodu do stabilizacije turističkog poslovanja, Valamar će intenzivno raditi na pripremi budućih razvojnih projekata, digitalizaciji i transformaciji poslovanja za novo razdoblje rasta.

- Kriza je pokazala da će sustavi koji su i prije težili izvrsnosti te vodili brigu o svim dionicima, to još jače činiti za vrijeme krize kako bi zadržali povjerenje svojih dionika i spremno dočekali period oporavka. Valamar je aktivno upravljao krizom u 2020. godini i osigurao snažnu poziciju za nastavak razvoja tijekom 2021. i 2022. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. Zahvaljujemo se na podršci svim dionicima, posebno zaposlenicima, dioničarima, dobavljačima, građevinarima, bankama i Vladi koji su partnerski zajedno s Valamarom odradili ovu zahtjevnu poslovnu godinu, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini