Zahtjevna izrada

Usvojen prvi rebalans porečkog proračuna: OČUVANE SOCIJALNE MJERE, RADNA MJESTA I POMOĆ GOSPODARSTVU

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Inicijalno usvojeni ovogodišnji gradski proračun u iznosu od 303,8 milijuna kuna, uslijed razvoja situacije s pojavom pandemije koronavirusa te negativnih posljedica za gospodarstvo koje je virus generirao, smanjen je za 46 milijuna ili za 15 posto

 

Gradsko vijeće Grada Poreča na sjednici održanoj u četvrtak usvojilo je prve izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu. Tako je, inicijalno usvojeni ovogodišnji gradski proračun u iznosu od 303,8 milijuna kuna, uslijed razvoja situacije s pojavom pandemije koronavirusa te negativnih posljedica za gospodarstvo koje je virus generirao, smanjen za 46 milijuna ili za 15 posto u odnosu na proračun za 2020. godinu. Govoreći o proračunu, gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je riječ o izazovnom rebalansu i njegova je izrada bila zahtjevna s obzirom na sve promjene koje su se dešavale proteklih mjeseci. 

Paket mjera za gospodarstvo

Gradonačelnik je objasnio kako su osnovni razlozi za donošenje rebalansa ovogodišnjeg proračuna opći ekonomski pad i negativne posljedice za gospodarstvo uzrokovane pojavom COVID-a 19. Gotovo svi zaposleni u uslužnim djelatnostima zbog zabrane rada u mjesecima kada je pandemija bila na vrhuncu, bili su izravno na udaru, te im je bilo ugroženo poslovanje. Osim njih, smanjene gospodarske aktivnosti osjetili su i predstavnici djelatnosti koji nisu imali zabranu rada, no imali su poteškoća s naplatom svojih potraživanja. Korona kriza ugrozila je egzistenciju mnogih poduzetnika te zaposlenika i njihovih obitelji. Upravo zato je Poreč, još u ožujku, izašao s paketom konkretnih mjera za pomoć gospodarstvu. Oslobađanje plaćanja poreza za korištenje javne površine, odgoda plaćanja poreza na potrošnju, smanjenje, oslobođenje ili odgoda plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora, oslobađanje ili odgoda plaćanja komunalne naknade, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, obustava plaćanja spomeničke rente, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos - samo su neke od mjera koje su gospodarstvu pomogle u onom najizazovnijem dijelu kada se činilo da neće biti ništa od sezone. 

Izdvajanja za nezaposlene

Istodobno, Grad je nastavio financirati rad kako gradskih, tako i privatnih vrtića, a roditelji su u tom razdoblju bili oslobođeni plaćanja vrtića.

- Tako da, uz to što smo zadržali društveno socijalni standard i kroz zadržavanje stipendija za učenike i studente, zadržali smo i sva socijalna prava i još dodali u sam rebalans mjere pomoći osobama koje su ostale bez posla zbog epidemije koronavirusom u iznosu od 300.000 kuna, i osobama u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji zbog epidemije koronavirusom u iznosu od 100.000 kuna, rekao je gradonačelnik.

I gradske, ali i Vladine mjere, izravno su utjecale na smanjenje proračuna jedinica lokalne samouprave, stoga je bilo potrebno ići u rebalans i odraditi izazovan zadatak smanjenja po proračunskim stavkama, prihodovnih i rashodovnih. U sklopu pomoći gospodarstvu pokrenuta je i kreditna linija "Poduzetnik Istarska županija 2020" u kojoj sudjeluje i Grad Poreč, a kojom Istarska županija, jedinice lokalne samouprave i Istarska razvojna agencija (IDA) provode novu kreditnu liniju za istarske male i srednje poduzetnike, obrtnike i zadruge.

Govoreći o brojkama, zbog krize uzrokovane koronavirusom prihodi Grada Poreča pali su i to porez na dohodak 40 posto, porez na promet nekretnina 22 posto, porez na korištenje javnih površina 71 posto, komunalne naknade za 15 posto, zakupnine 8 posto, porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića 70 posto, turistička pristojba 77 posto, spomenička renta 74 posto, a naknade za koncesije 56 posto.

- Dakle i Poreč je, kao i svi ostali gradovi na obali, doživio veliko smanjenje prihoda i gradski su odjeli napravili sve kako bi ovim rebalansom održali visoke društvene i socijalne standarde, a pritom dovršili i neke od kapitalnih investicija za ovu godinu. Poslovanje i djelovanje Grada je kroz ovo razdoblje ostalo stabilno uz zadržavanje visoke razine likvidnosti pri čemu se sve obaveze plaćaju na vrijeme. Upravo je odgovorno vođenje i racionalizacija svih segmenata poslovanja u proteklom razdoblju doprinijela da i u današnjim uvjetima budemo u stanju zadržati i provesti sve strateške investicije za razvoj grada. S obzirom na situaciju, jedan od glavnih fokusa u djelovanju Grada bio je usmjeren i na očuvanje radnih mjesta pa se i tu kroz niz mjera racionalizacije i reorganizacije poslovanje Grada prilagodilo postojećoj situaciji. Nekoliko investicijskih projekta je prolongirano dok su, s obzirom na situaciju, sve manifestacije odgođene. S obzirom na to da grad nema nijedan slučaj koronavirusa, može se potvrditi da je Poreč sigurna destinacija. Tome ide u prilog i trenutno turističko stanje u kojem usprkos svim prognozama, grad vrvi ljudima i većina poslovnih subjekata posluje, rekao je gradonačelnik Peršurić te je zaključio da Grad Poreč ostaje jedan od rijetkih gradova koji nema prirez, niti ga planira uvoditi, a zahvaljujući vrlo racionalnom poslovanju i ostvarenim uštedama u protekle tri godine, u ovu je krizu ušao sa stabilnom proračunskom situacijom, koja je pomogla da prebrodi prvi nalet krize.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum