POSEBNO UPOZORENJE STARIJIMA

Prevaranti po Istri nastoje iskoristiti promjene kuna u eure

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


U sklopu preventivnog projekta "Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće" jučer je u dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma, u organizaciji Policije uprave istarske i Grada Pazina, održano predavanje edukacijskog karaktera o prijevarama kojima su izložene osobe starije životne dobi. Predavanje je održala voditeljica Odjela prevencije u PU istarskoj Alica Rosić-Jakupović i službenica Odjela Dolores Žufić Radolović, koje su upravo ciljnoj skupini dale korisne informacije i pojasnile najčešće oblike prijevara s kojima su suočene starije osobe.

Rečeno je kako je tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske na štetu osoba starijih od 65 godina evidentirano 48 kaznenih djela i 12 kaznenih djela računalne prijevare, od čega dvije prevare na području Pazina. Istaknuto je i kako je brojka tih kaznenih dijela sigurno još i veća, no starije osobe iz raznih razloga ne odlučuju se na prijavu.

Naglašeno je kako su najčešći oblici prijevare lažno predstavljanje i prijevare putem telefonskog poziva te putem društvenih mreža. Navedeni su slučajevi lažnog predstavljanja; policajci, akviziteri, prodavatelji medicinskih pomagala ili raznih kućanskih artikala za koje prevarene osobe plate puno veću cijenu od one realne. Posebno su se policijske službenice osvrnule na posudbe novca osobama koje su starije osobe upoznale putem društvenih mreža te na oblike prijevara koje se odnose na pozive iz institucija (banke, zavod za mirovinsko osiguranje…), pozive iz inozemstva (rodbina u bolnici), pozivi operatera telekomunikacijskih usluga (usmeno sklapanje ugovora), pozivi odvjetničkih ureda i slično.

- Novi prioritet rada MUP-a, što se tiče prijevara starijih osoba, sada je da se upozori na moguće lažno predstavljanje kod promjena kuna u eure koje slijedi, gdje je važno uputiti starije osobe da takve transakcije mogu raditi samo ovlaštene novčane institucije, a ne netko na kućnom pragu, rekla je Rosić-Jakupović, dodavši kako počinitelje ovakvih kaznenih djela karakterizira drskost, snalažljivost, autoritativni nastup, pričljivost, pokazivanje empatije, upornost u nagovaranju i uvredljivost prema svakoj pokazanoj sumnji u njihovo postupanje/priču.

S ciljem prevencije prijevara starijih osoba savjet je da se poštuje pet zlatnih pravila za zlatnu dob: Ne puštajte u dom nepoznate osobe; Ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima; Ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete s osobom od povjerenja; Ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili putem telefona i Ne pristajte na nove ponude putem telefona pružatelja usluga prije nego se posavjetujete s osobom od povjerenja. Ukoliko osoba posumnja kako je riječ o prijevari, savjet PU istarske je da se nazove na telefonski broj 192, dok se savjeti u Gradu Pazinu mogu dobiti u Gradskom društvu CK Pazin (624-079; 623-405), USUH Pazin (617-008) i Udruzi umirovljenika Pazinštine (622-715).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini