Investicija od 10 milijuna kuna

UMAG - GRAD DJECE Položen kamen temeljac za vrtić u Murinama

| Autor: Glas Istre

Investicija Grada Umaga vrijedna je 10-tak milijuna kuna, a potpisan je ugovor o sufinanciranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s procijenjenim iznosom potpore od 5,6 milijuna kuna. Grad Umag je, srećom, osigurao na vrijeme sredstva za gradnju novog vrtića jer se u ovim kriznim i neizvjesnim trenucima, zbog ograničenih financija, zasigurno ne bi upustio u takav projekt

 

U okviru vrijednog projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, jučer je službeno započela gradnja još jedne predškolske ustanove na području Umaga. Projektom izgradnje novog vrtića u Murinama, za još jednu stepenicu se podiže ljestvica kvalitete uvjeta obrazovanja u našoj zajednici.

Investicija Grada Umaga vrijedna je 10-tak milijuna kuna, a potpisan je ugovor o sufinanciranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s procijenjenim iznosom potpore od 5,6 milijuna kuna. Grad Umag je, srećom, osigurao na vrijeme sredstva za gradnju novog vrtića u Murinama jer se u ovim kriznim i neizvjesnim trenucima, zbog ograničenih financija, zasigurno ne bi upustio u takav projekt. Nastavak je to velikog niza ulaganja u odgoj i obrazovanje, niza investicija izgradnje potpuno novih ili cjelovite rekonstrukcije objekata 8 škola i 9 vrtića na području Umaga. 

Parkirna mjesta

Svečanom činu polaganja kamena temeljca za izgradnju Područnog vrtića Murine prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici i pročelnici, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga Jurica Šiljeg, vijećnici, ravnatelji umaških vrtića i škola, projektanti i izvođači te građani Murina. Program su obogatili članovi mješovitog zbora „Korona“.

Objekt Područnog dječjeg vrtića Murine bit će izgrađen na građevnoj čestici površine 5.173 m2. Zgrada površine 750 m2, na dvije etaže, imat će optimalni kapacitet smještaja 83 djeteta. Na svakoj etaži je predviđen smještaj za po dvije vrtićke skupine. U prizemlju građevine predviđeni su sljedeći prateći sadržaji: dva sanitarna čvora za djecu, prostorija za odgajateljice, dvije tehničke sobe, spremište, kuhinja s teretnim dizalom te garderoba i sanitarije za zaposlene. Na katu je, uz prostor za dvije vrtićke skupine, predviđena i prostorija za odgajateljice, dva sanitarna čvora za djecu, sanitarije i garderoba za zaposlene te spremište s dizalom. U okviru objekta bit će uređeno i pet parkirnih mjesta te dvorište s vanjskim igralištem i popratnim sadržajem za igru i zabavu vrtićke djece.

Grad snosi trošak

Predviđena konačna izgradnja projekta Područnog vrtića Murine je travanj 2021. godine. Po okončanju izgradnje vrtića u Murinama, preostaje još samo izgradnja sasvim novih područnih škola u Murinama i Kmetima, kao i izgradnja još jednog novog centralnog vrtića u Moeli, te srednje škole Umag, a što ćemo svakako realizirati u projektu „Umag 2020-2030“.

Grad Umag za postignuti visoki standard predškolskog obrazovanja za svako dijete u cijelosti snosi puni trošak od oko 180 tisuća kuna za šest godina, po djetetu. Dakle roditelji su u cijelosti oslobođeni plaćanja troškova odgoja za svih šest godina predškolskog obrazovanja. Upravo je to jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u grad Umag.

„Nikada do sad u povijesti grada Umaga nije se dogodilo da istovremeno gradimo novi vrtić, novu srednju školu, a ujedno i kompletno obnavljamo centralnu osnovnu školu. Time na djelu i u ovo financijski teško i zahtjevno vrijeme pokazujemo što su nam prioriteti, ističemo svoju društvenu odgovornost, značaj i koliko nam je stalo do kvalitete života, boravka i obrazovanja naše djece, na što smo izuzetno ponosni“ prilikom polaganja kamena temeljca naglasio je Bassanese. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of