PRVA OD TRI MARČANE BURE

TUČA I SNIJEG ZABIJELILI SELA ĆIĆARIJE: Ćići iz kratkih rukava uskočili u kapute

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Uz osjetno zahlađenje, prvo je oko 14 sati počela padati tuča, a potom je krenula susnježica i prešla u snijeg. U Brgudcu napadalo ga je nekoliko centimetara, rekla je Jadranka Banda

- U nedjelju smo bili u kratkim rukavima, a danas nam treba kaput, prokomentirala je Zorica Šverko iz Lanišća snježni val koji je u ponedjeljak zahvatio Ćićariju. Uz osjetno zahlađenje, prvo je oko 14 sati počela padati tuča, a potom je krenula susnježica i prešla u snijeg. U Brgudcu, rekla je Jadranka Banda, napadalo ga je nekoliko centimetara.

Zabijelila su se sva sela Ćićarije, Brgudac, Lanišće, Račja Vas…, kao i sela na sjeverozapadnom dijelu na granici sa Slovenijom, Jelovice i Vodice, a tuča i snijeg zahvatili su i Učku i okolna naselja.

Na krajnjem sjeveru istarskog poluotoka zima je prošla gotovo bez snježnih pahulja, da bi sada na izmaku kada proljeće već kuca na vrata, odlučila pokazati zube. Nije baš uobičajeno kažu na Ćićariji, da u ožujku pada snijeg, a kada padne onda je to preslabo i prekratko da bi nastao deblji snježni pokrivač.

Ovom mjesecu ranog proljeća više priliči bura, a upravo je ona zapuhala na istarskom Krasu. U puku je uvriježeno mišljenje o tri marčane bure, pa ova prva zasigurno neće ostati usamljena.

Istramet za utorak prognozira pretežno sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku, a nakon kratkotrajnog zatišja, srijeda ponovo donosi pogoršanje vremena, poslijepodne i navečer uz sve češću kišu dok će u gorju ponovo padati susnježica i snijeg.

Tuča je zasula i Štinjan. Video: Tamara Abramović/Istramet

Iznad sela Zvoneća, gornji matuljski kraj. Totalni kolaps uslijed tuče. Video: Mauro Kesovija

Matulji, video: Mauro Kesovija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter