POREČ

U vrtićima ubuduće DVOSTRUKO VIŠE RIBE U PREHRANI DJECE

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Djeca će ribu imati dvaput tjedno

U prostorijama Udruženja obrtnika Poreč jučer su službeno uručene odluke o odabiru projekata LAGUR natječaja za Mjeru 3. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom "Poticanje povećane potrošnje ribe u odgojno obrazovnim ustanovama". Kroz natječaj, na koji su se mogle prijaviti ustanove unutar obuhvata ribarstvenog područja FLAG-a "Istarski švoj", odobrena su bespovratna sredstva za ukupno pet ustanova, među kojima i porečkim gradskim vrtićima "Radost" i "Paperino".

Vrtićima su za projekte "Volim zdravo, volim ribu" i "More na pjatu" dodijeljena sredstva u iznosu od 162.257 kuna, koja će iskoristiti za nabavu opreme za pripremu i čuvanje proizvoda ribarstva i akvakulture te provedbu promotivnih i edukativnih aktivnosti.

Nabavkom opreme poput parno-konvekcijske pećnice ili rashladnih uređaja osigurat će se kvalitetnija pripreme svježe ribe, smanjiti vrijeme pripreme i tako osigurati kraći put svježe namirnice, ribe, od mora do stola, što će stvoriti preduvjete za uvođenje dodatnih obroka na bazi ribe, odnosno povećati potrošnju ribe u odgojno-obrazovnim ustanovama. Između ostalog, omogućit će se primjereno skladištenje prerađenih proizvoda ribarstva i akvakulture ili zamrznutih proizvoda.

Ukupno 466 porečke djece tako će, umjesto dosadašnja četiri riblja obroka mjesečno, konzumirati njih dvostruko više, odnosno osam. Riba će na meniju gradskih vrtića biti po dva puta tjedno. Očekivani rezultat provedbe Mjere 3, pod pretpostavkom da od 1.740 djece koja pohađaju ovih pet ustanova, na dnevnoj bazi jede 1.300 djece, da svako dijete konzumira 100 grama bruto ribe po obroku te da odgojno-obrazovna godina traje devet mjeseci, je povećanje potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture u javnim ustanovama u razdoblju od pet godina s trenutnih 21 tone na 74 tone.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of