TIPIČNI BEZOBRAZLUK DRŽAVNIH SLUŽBI

U UMAGU OSVANULA PORUKA KOJA JE NALJUTILA MNOGE. Cvetojević: "Ti nama ne trebaš, smore nepotrebni. Vi uznemiravate nas, svakodnevno!" 

| Autor: Glas Istre

Javnost je neugodno iznenadila obavijest koja se ovih dana pojavila u Umagu na vratima zgrade u kojoj su smješteni Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZMO).

Naime, korisnike tih institucija dočekala je sramotna obavijest: "HZMO ne radi do daljnjega. HZZO nije nadležan za davanje informacija o njihovom radu, ne uznemiravati djelatnike HZZO".

Iz toga su mnogi iščitali novu potvrdu da se u državne službe poput ova dva zavoda zapošljavaju - uhljebi. Jer, kako to da HZMO odjednom ne radi, i još gore, zašto netko smatra da građani ne smiju "uznemiravati" zaposlenike HZZO-a kad je njihova svrha upravo to da građani dolaze i nešto ih pitaju. Ti isti građani ih, naravno, i plaćaju.

Među prvima je reagirao Saša Cvetojević, poznati poduzetnik, voditelj na N1 televiziji i borac protiv "velike države". On je napisao veliki komentar na Facebooku.

"Kome i dalje nije jasno što je sve loše u ovoj poruci? Tko će odgovarati za ovakvu poruku, koja pokazuje sav prezir prema nama koji ove plaćamo? Tko je voditelj područnog ureda HZZO UMAG koji je odobrio ovo? Hoće li biti smijenjen ili dobiti otkaz?

 1. HZMO ne radi do daljnjega? Zašto ne radi? Plaćamo ih da rade. Do kad je daljnje? Ovo prevedeno znači: Ko vas je.., dosadna stoko, ne moramo mi vama polagati račune. Ne radimo do daljnjeg, nismo #niprije i ne možete nam ništa.

2. HZZO nije nadležan? Netočno, po ZUP-u, ako tijelo javne vlasti nije nadležno, ono mora zaprimiti upit i proslijediti ga nadležnima. Ne otjerati korisnika, građanina, pacijenta, umirovljenika itd. nek se snalazi sam.

Članak 18. Zakona o općem upravnom postupku kojeg bi svaki uhljeb trebao poznavati, ali očito ih nije briga. Poznavanje tog zakona provjerava se i na stručnom ispitu, ali briga njih. Ključno je biti nenadležan.

"Kad javnopravno tijelo nije nadležno za primitak podneska koji je podnositelj osobno predao odnosno koji se primi na zapisnik, službena osoba upozorit će na to podnositelja i uputiti ga na nadležno tijelo. Ako podnositelj i dalje zahtijeva da se njegov podnesak primi, službena osoba dužna je primiti takav podnesak i bez odgode uputiti ga nadležnom tijelu te o tome obavijestiti stranku."

Dakle - objasnite voditelju ureda HZZO da su on i njegovi službenici DUŽNI primiti stranke ako one to žele, čak i primiti upit ili podnesak i za HZMO, te isti proslijediti dalje i obavijestiti stranku.

Inače krše temeljni zakon po kojem su zaposleni (namjerno nisam napisao rade).

3. Ne možeš uopće, nikada u komunikaciji s korisnicima svojih usluga, reći da oni tebe uznemiravaju. NE MOŽEŠ i NE SMIJEŠ! Ti si tamo da te uznemiravaju, debilu lijeni. Ti si plaćen da sjediš na jeb…. šalteru i smješkaš se dok te mi uznemiravamo glupim pitanjima. Ti nama ne trebaš, smore nepotrebni, nego su tvoji uhljebljeni pajdaši smislili da moramo tebi po kojekakve njima potrebne pizdarije, umjesto da te oni direkt pitaju i nas puste na miru. Vi uznemiravate nas, svakodnevno!

4. Živim za dan kad će vas zamijenit loš kompjuter, kako je zamijenio tetu na SDK/ZAP/FINI kojoj sam morao svaki dan na šalter da bi pitao koliko novca imam na svom računu. Na žalost, ta teta je dočekala penziju iako je bila zamijenjena kompjuterom, nadam se da vi nećete", stoji u Cvetojevićevom komentaru.

Indeks piše da su im u HZMO-u rekli da oni nisu postavili ovu obavijest i da oni imaju samo jednu djelatnicu koja je završila u samoizolaciji.

Iz HZZO-a, koji u Umagu ima četiri zaposlena, rekli su da su njihove djelatnice "nastojale objasniti situaciju i pomoći strankama, ali nisu upućene u rad HZMO-a, niti imaju pristup informacijskom sustavu HZMO-a".

Obavijest su, kažu, stavili da bi se "spriječile neprimjerene gužve u pretprostoru, što se svakako moralo izbjeći s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju".

"Ispričavamo se svim korisnicima koji su se osjetili pogođenima tekstom privremene obavijesti te je obavijest odmah, nakon prigovora građana, uklonjena. Direkcija HZZO-a navedenu obavijest, za koju nismo dali suglasnost, smatra neprimjerenom te će od ispostave u Umagu tražiti očitovanje jer su time naštetili ugledu HZZO-a", poručuju iz HZZO-a za Indeks.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater