SPORNA JE ZAMJENA ZEMLJIŠTA

U slučaj se uključilo i Županijsko državno odvjetništvo: Nakon novinarskog upita, GRAD VODNJAN PO HITNOM POSTUPKU MIJENJA SPORNE UGOVORE

| Autor: Glas Istre
Vodnjan (Foto: Grad Vodnjan)

Vodnjan (Foto: Grad Vodnjan)


Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović gradskoj je vijećnici Neviji Štokovac potpuno nepotrebno otkupio parcelu na kojoj se nalazi županijska cesta. Zauzvrat je dobila atraktivno zemljište s pogledom na Brijune. Nakon novinarskog upita krenuli su i poništenje ugovora. U slučaj se uključilo i Županijsko državno odvjetništvo, prenosi HRT.

Na sjednici gradskog vijeća Grada Vodnjana koja je zakazana za ponedjeljak, jedna od točaka dnevnog reda izmjena je ugovora o zamjeni nekretnina između dopredsjednice gradskog vijeća Nevije Štokovac i samoga Grada Vodnjana. Ta se točka našla na dnevnom redu nakon što je HRT prošli tjedan vodnjanskom gradonačelniku poslao sljedeći upit vezano za spomenutu zamjenu.

a) Zbog čega je Grad Vodnjan u srpnju 2020. kupio (zamijenio) zemljište koje ima status parcele županijske ceste (izvan nadležnosti Grada), odnosno koji je interes Grada da postane vlasnik županijske ceste i je li Grad uopće dužan kupovati zemlju ispod županijske ceste?

b) Zbog čega je Grad za tu parcelu dao vrlo atraktivnu građevinsku parcelu koja se nalazi upravo pored kuće gradske vijećnice?

Vrijednost atraktivne nekretnine koju je grad u zamjenu za ceste ustupio vijećnici Štokovac je oko 50 tisuća eura.

U svojem odgovoru HRT-u, gradonačelnik Vitasović nije odgovorio zašto su kupovali cestu koju nisu morali. Tek je ustvrdio da je u slučaju IDS-ove vijećnice Nevije Štokovac ugovor zaključen temeljem Odluke Gradskog vijeća, da su nekretnine procijenili ovlašteni sudski vještaci te da je obavljena zamjena nekretnina u omjeru jednake vrijednosti, prenosi HRT.

Vitasović dakle nije odgovorio na postavljena pitanja, nego je za sve okrivio Gradsko vijeće iako je upravo on predložio donošenje odluke da se kupe županijske ceste i to na štetu gradskog proračuna, a u korist gradske vijećnice.

Da je ta odluka štetna za Grad Vodnjan, vidljivo je u materijalima za sljedeće Gradsko vijeće kojem Vitasović sada predlaže izmjenu ugovora uz sljedeće obrazloženje: “Kod sklapanja predmetnog Ugovora o zamjeni došlo je do očigledne omaške budući da je postojala zabluda ugovornih strana u odnosu na nekretninu k.č.br. 51/3 zgr. k.o. Peroj koja je bila predmet zamjene, odnosno da su ugovorne strane, s obzirom na sve okolnosti slučaja imale pogrešnu predodžbu.”

Da stvar bude gora sporno je vlasništvo i nad atraktivnom parcelom koju Grad Vodnjan daje svojoj vijećnici jer su nam iz DORH-a potvrdili “da je u tijeku provođenje izvida glede zakonitosti uknjižbe prava vlasništva Grada Vodnjana na kč. br. 1019/373 k.o. Peroj.”

Ovaj slučaj je značajan jer je Grad Vodnjan posljednjih godina često za milijunske iznose mijenjao ili kupovao ceste koje uopće nije morao kupovati. Upravo na sljedećem vijeću predviđena je upitna zamjena atraktivnih nekretnina s građevinskom tvrtkom TGT, prenosi HRT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini