Nevolje na vidiku

GRAD VODNJAN IZGUBIO SPOR S DRŽAVOM OKO "SVOG" ZEMLJIŠTA Morali platiti 500.000 kuna. Vitasović: Ovo znači bankrot lokalne samouprave!

Po novom, RH sada, uz to, ima pravo tražiti i nadoknadu, kao nekakvo obeštećenje

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


U veljači ove godine Visoki trgovački sud potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Pazinu, a kojom je Republika Hrvatska postala vlasnik svih neizgrađenih nekretnina koje su bile u vlasništvu Grada Vodnjana. U obrazloženju se ističe da je važno samo je li neko zemljište u trenutku stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu bilo izgrađeno ili neizgrađeno. Ako je bilo neizgrađeno, smatra se poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH!

Sve se ovo događa nakon gotovo tri desetljeća tijekom kojih su jedinice lokalne samouprave u Istri smatrane pravnim slijednicima imovine koja je bila upisana kao društveno vlasništvo, a koja se u to vrijeme nalazila unutar granica građevinskog područja (urbanizirano zemljište), naravno uz suglasnost države. Međutim, sada se država predomislila i ta ista zemljišta traži – i uspješno prisvaja natrag, uz sve dosad ostvarene prihode od raspolaganja tom imovinom?!

O tome je govorila vijećnica Evelina Biasiol Brkljačić na aktualnom satu nedavno održane sjednice Gradskog vijeća Vodnjana te upitala gradonačelnika što će napraviti.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, podsjetimo, nedavno je javnosti obznanio pod kakvim su se pritiskom našle jedinice lokalne samouprave početkom ove godine, a vezano za gubitak zemljišta, nakon što je uvidio da će se nevjerojatno apsurdna situacija između njih i države zaista odigrati, te da im sudovi neće pomoći.

- Događa se točno to što ste sada pročitali. Smatramo da ovo nije pravedno, a i suprotno je dosadašnjoj sudskoj praksi. Ovo je novi moment koji svima nama može donijet dosta neprilika, pogotovo financijskih. Zato smo postavili to pitanje i u Saboru, na što je premijer Andrej Plenković odgovorio da bi jedinice lokalne samouprave trebale raspolagati takvim zemljištima i obećao je sastanak državnog odvjetništva sa županima, rekao je Vitasović. Problem ne predstavlja samo zakon o šumama, nego i o poljoprivrednom zemljištu.

- Jedan spor s državom smo već izgubili i morali smo im uplatiti oko 500 tisuća kuna s kamatama, a to je tek jedan od nekoliko sporova koje vodimo zbog zemljišta. Problem je što su sve jedinice lokalne samouprave gospodarile tim nekretninama kao svojim vlasništvom, još od '90-ih godina, i mnoge od njih su ili dane na korištenje ili su prodane. Po novom, RH sada, uz to, ima pravo tražiti i nadoknadu, kao nekakvo obeštećenje. Kratko i jasno, to će za mnoge od nas značiti bankrot. Ništa drugo. Bankrot jedinica lokalne samouprave, odrezao je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater