u buzetskom susjedstvu

U samo pet dana uhvaćeno 340 stranaca koji su NEZAKONITO PREŠLI DRŽAVNU GRANICU

Otkako je nova slovenska Vlada najavila promjenu migracijske politike i uklanjanje žice s državne granice, broj migranta se udvostručio. Svakodnevno ih viđamo. Jučer sam ih sreo deset, rekao nam je Valter Miklavčič iz Rakitovca, predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Migrantska ruta prolazi Ćićarijom (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Migrantska ruta prolazi Ćićarijom (snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Pojedina područja Slovenije preplavljena su migrantima, pišu slovenski mediji prenoseći podatke policijskih uprava prema kojima je od prošlog petka do srijede ujutro, zatečeno čak 340 stranaca koji su nezakonito prešli državnu granicu. Najviše ih je na području djelovanja Policijske uprave Kopar gdje je policija uhvatila 206 migranta. Ujedno i tri krijumčara migranta koji su privedeni na saslušanje istražnom sucu, a za njih je određen pritvor.

Krajem prošlog tjedna slovenski policajci su kod skretanja za Rakitovec, malog slovenskog mjesta istarskog krasa nedaleko od graničnog prijelaza za pogranični promet Rakitovec/Slum na Ćićariji, svega desetak kilometara udaljenog od Buzeta, zaustavili osobni automobil Škoda Fabia. Pored vozača, državljana Bosne i Hercegovine, u vozilu je bilo osam državljana Turske koji su nelegalno ušli u Sloveniju.

U subotu navečer su kod Sečovlja zatekli sedam državljana Indije, pri čemu je utvrđeno da je jedan od njih vodič. U ponedjeljak, u 4.27 sati na brzoj cesti Bivje - Škofije policajci su zaustavili osobni automobil hrvatskih registarskih oznaka koje je vozio državljanin Kosova. U vozilu je bilo još šest državljana Bangladeša.

Policijski postupci s ilegalnim migrantima koji su nezakonito prešli državnu granicu, još nisu dovršeni. Velika je vjerojatnost da su svi zatražili azil te će ih se prevesti u centar za azilante, takva je naime politika sadašnje Vlade premijera Roberta Goloba, komentiraju slovenski mediji.

grd

Valter Miklavčič

U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Slovenije u tijeku su, naime, brojne aktivnosti na pripremi nove migracijske politike, koja će veliki naglasak staviti na poštivanje ljudskih prava i vladavine prava, odnosno vrijednosti koje su temelj svakog demokratskog društva. Karakterizira ih human odnos prema svakom pojedincu i pružanje pomoći, a istodobno visoki standardi osiguravanja sigurnosti u slovenskom društvu i neposrednom susjedstvu. U tu svrhu u Sloveniji su osnovali savjetodavno tijelo za migracije pod nazivom Sigurno, solidarno i uključivo društvo.

Jedna od ključnih aktivnosti koje se trenutno provode je uklanjanje granične ograde s državne granice. Padanje žice simbol je novog smjera migracijske politike u Sloveniji. Ograda na slovensko-hrvatskoj granici podignuta je u vrijeme masovnih migracija kao privremeni instrument za usmjeravanje migracija i kao takva je ostatak kriznog upravljanja migracijama. Činjenica je da ograde, žice ili zidovi ne mogu zaustaviti migracije kao što ih nisu ni nikad u povijesti.

Uklanjanje se odvija postupno, počevši od žilet žice, a nastavit će se uklanjanjem panelne ograde, maksimalno uvažavajući želje lokalnog stanovništva. Demontažu panelne ograde izvršit će kvalificirani izvođač koji će biti odabran u postupku javne nabave.

grd

Panel ograda i žilet žica

- Otkako je nova Vlada najavila promjenu migracijske politike i uklanjanje žice s državne granice, broj migranta se udvostručio. Svakodnevno ih viđamo. Jučer sam ih u Rakitovcu sreo deset, rekao nam je Slovenac Valter Miklavčič, predsjednik Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras. Miklavčič živi u Rakitovcu, a 2014. godine, odlukom tadašnjeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, odlikovan Redom hrvatskog pletera u znak zahvale za zasluge na jačanju prijateljstva između Slovenije i Hrvatske te razvijanje dobrosusjedskih odnosa uz granicu.

U Rakitovcu, pograničnom selu u slovenskoj Istri, uz samu granicu s Hrvatskom, znalo im se dogoditi da im migranti kucaju na vrata. Uglavnom traže hranu i vodu, a mještani nakon toga obavijeste policiju. U dva su navrata zatražili pomoć zbog trudnice te mlade majke koja je rodila usred šume. Kada je vrijeme loše, prespavaju u natkrivenom prostoru, nerijetko na mjesnom igralištu ili kod željezničke stanice. Mještane probudi lavež pasa pa pozovu policiju.

Miklavčič također kaže da migranti u pravilu ne prave probleme, osim što za sobom ostavljaju smeće, većinom u prirodu bacaju odjeću i ostatke hrane. Državna granica u tom je dijelu ograđena žilet žicom i panel ogradama. Slovenija ih je počela postavljati krajem 2015. godine zbog bojazni od zaoštravanja migrantske krize. Migranti se većinom kreću po željezničkoj pruzi prema Movražu. Granicu prelaze na mjestu gdje prestaje žica. Tamo ih policija najviše i uhvati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater