POVRATAK U ŠKOLSKE KLUPE

U PONEDJELJAK KREĆE NOVA ŠKOLSKA GODINA: Rekonstruirana, dograđena i opremljena Talijanska srednja škola "Leonardo da Vinci" u Bujama

Dovršetak opremanja i izdavanje rješenja očekuje se u narednom periodu, a sve kako bi učenici u što kraćem roku mogli započeti s nastavom u rekonstruiranoj i novoopremljenoj školi * Podsjetimo, vrijednost projekta iznosi oko 21,5 milijuna kuna, a investitori su Istarska županija, Talijanska unija, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Talijanska srednja škola Leonardo da Vinci Buje

Talijanska srednja škola Leonardo da Vinci Buje


Nakon dugog toplog ljeta povratkom u školske klupe u ponedjeljak kreće nova školska godina. Mnoge učenike u Istri na povratku u škole dočekat će uređene i obnovljene učionice i školske zgrade s obzirom na to da su ljetni praznici kao i svake godine iskorišteni za brojna ulaganja u osnovne i srednje škole čiji je osnivač Istarska županija.

Nakon nedavnog dovršetka izgradnje srednje Medicinske škole u Puli, što je s obzirom na ulaganje u iznosu od čak 61,7 milijuna kuna najznačajnija regionalna investicija na području obrazovanja, najveće takvo gradilište u Istri bilo je u Bujama gdje se ovih dana dovršava projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole - Scuole medie superiore italiane "Leonardo da Vinci".

Osim uprave sve srušeno i građeno nanovo

Radi se o zgradi koja je bila izgrađena stepenasto, u formi kaskada, te je prilikom obnove zadržan samo upravni dio zgrade, dok je sve ostalo srušeno i građeno nanovo. U projekt se krenulo početkom 2021. godine, a nakon dovršetka radova škola je ovih dana dobila i uporabnu dozvolu.

Opremanje školske zgrade je u tijeku i škola je prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja pokrenula postupak utvrđivanja uvjeta za nastavak rada školske ustanove u promijenjenim uvjetima. Dovršetak opremanja i izdavanje rješenja očekuje se u narednom periodu, a sve kako bi učenici u što kraćem roku mogli započeti s nastavom u rekonstruiranoj i novoopremljenoj školi. Podsjetimo, vrijednost projekta iznosi oko 21,5 milijuna kuna, a investitori su Istarska županija, Talijanska unija, te Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Foto

U planu su i dodatna ulaganja u Žutu školu, odnosno obnova unutarnje stolarije (Snimila Duška Palibrk)

Od značajnijih ljetnih investicija treba svakako spomenuti i nastavak, odnosno treću fazu projekta zamjene vanjske stolarije u atriju Društvenog centra Pula, odnosno popularne Žute škole, vrijedan 1,45 milijuna kuna. Prve dvije faze odrađene su u prethodnom razdoblju, a uključivale su zamjenu vanjske drvene stolarije s aluminijskom stolarijom uličnog pročelja Trierske ulice, uličnog pročelja prema školskom igralištu, te uličnih pročelja Mletačke i Zagrebačke ulice. Vrijednost prve i druge faze iznosila je oko 2,5 milijuna kuna. U planu su i dodatna ulaganja u Žutu školu, odnosno obnova unutarnje stolarije.

Izgradnja blagovaonice u Nedešćini

Uz kapitalne investicije, tijekom ovog ljeta na 14 školskih zgrada osnovnih škola obavljeni su radovi investicijskog održavanja većeg obima, ukupne vrijednosti veće od 3 milijuna kuna, te u 11 školskih zgrada srednjih škola čiji je osnivač Istarska županija, u što je uloženo 2,5 milijuna kuna. Od budućih kapitalnih investicija spomenimo i adaptaciju prostora područne škole Martinski matične škole u Nedešćini, a koja se odnosi na izgradnju blagovaonice i sanaciju pročelja, a procijenjena vrijednost radova za koje uskoro kreće postupak javne nabave iznosi 3,1 milijuna kuna.

No, investicijski ciklus se nastavlja, te je prije nekoliko dana najavljena još jedna velika i značajna investicija u školstvo koja će se ovoga puta realizirati na području grada Novigrada. Naime u tom gradu je koncem prošlog tjedna svečano potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole-Scuola elementare Italiana, Novigrad-Cittanova. Radi se o projektu vrijednom oko 20 milijuna kuna, a sporazum su potpisali istarski župan Boris Miletić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul.

Foto

Potpisivanje sporazuma o izgradnji nove školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad

- U kontekstu demokratskih kretanja u državi, držim da su ovo slatki izazovi kad treba osigurati novi prostor za dječje vrtiće ili za naše škole. Istarska županija je osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma i brine za ukupno 80-ak školskih zgrada matičnih i područnih škola. Županija je osnivač i ove škole, ali bez vaše pomoći izgradnju školske zgrade bilo bi teško realizirati jer su, kao što znamo, proračunske mogućnosti ograničene. Zato, moje zahvale idu Gradu Novigradu, Talijanskoj uniji i Republici Hrvatskoj, te našem saborskom zastupniku i potpredsjedniku Hrvatskog sabora Furiju Radinu. Ovo je primjer našeg zajedništva, a podsjetit ću da je i po sličnom principu, u tijeku projekt rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" u Bujama, kazao je prilikom potpisivanja sporazuma župan Boris Miletić dok se gradonačelnik Milos nadovezao riječima kako se radi o povijesnom trenutku za Novigrad koji nakon 42 godine od prve ideje konačno dobiva svoju talijansku školu.

Nova talijanska škola u Novigradu

- Dugi niz godina je trajala priprema i sada napokon imamo osigurana sredstva za realizaciju projekta, a izgradnjom školske zgrade, prema najvišim standardima, osigurat će se prostor za oko osamdeset učenica i učenika. Obrazovanje i djeca su nam na prvome mjestu, a ovaj projekt je naročito značajan za naše sugrađane iz redova talijanske nacionalne zajednice, rekao je gradonačelnik Milos.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul podsjetio je na ogromna financijska sredstva koje je Unija u proteklih 30 godina uložila u područje obrazovanja Slovenije, a posebice Hrvatske naglasivši kako nije važno investirati samo u infrastrukturu, već i u kadrove te kvalitetu obrazovanja, što je, poručio je, Unija činila, a činit će i ubuduće. Marin Corva podsjetio je na dugotrajan put i cijeli niz aktivnosti koje su prethodile potpisivanju Sporazuma te je i on naglasio važnost koju Talijanska unija daje obrazovanju.

Foto

Talijanska osnovna škola Novigrad trenutno nema svoju zgradu već je dijeli s OŠ Rivarela (Arhiva)

Ovo je, dodao je Corva, još jedan u nizu projekata, koji Vlada Republike Italije realizira i financira preko Talijanske Unije, izvan granica Italije.

Vrijednost ovog projekta procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Hrvatska sudjeluje, dakle, sa 7,5 milijuna kuna, Talijanska unija s desetak milijuna, Grad Novigrad s milijun kuna, a ostalo će financirati Istarska županija. Grad Novigrad ustupa besplatno zemljište te će izgraditi svu potrebnu infrastrukturu.

Talijanska osnovna škola Novigrad-Cittanova trenutno nema svoju školsku zgradu, već se nastava održava u dijelu školske zgrade Osnovne škole Rivarela Novigrad, u kojoj učenici i osoblje djeluju u vrlo ograničenim prostornim uvjetima. Planirana lokacija izgradnje nove školske zgrade je u neposrednoj blizini OŠ Rivarela i školskog igrališta. Glavnim projektom predviđena je ukupna neto korisna površina škole od 1.440, odnosno ukupna bruto površina od 1.704 četvornih metara. Novom zgradom osigurat će se prostor za rad u jednoj smjeni s ukupno 8 razrednih odjela, četiri učionice razredne nastave te šest učionica odnosno kabineta za predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda, ali i drugi popratni prostori poput biblioteke, višenamjenskog prostora, zbornice, ureda, kuhinje i blagovaonice, sanitarija i servisnih prostorija.

* Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater