VLADINA UREDBA

U LABINU SU NEZADOVOLJNI ODLUKOM DA SE NJIHOV VODOVOD PRIPOJI PULSKOM. GRADONAČELNIK GLAVIČIĆ: Općini Konavle se dozvoljava da i dalje ima samostalni vodovod, a nama ne

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vodovod Labin / Valter Glavičić (Snimio Milivoj Mijošek)

Vodovod Labin / Valter Glavičić (Snimio Milivoj Mijošek)


Hrvatska Vlada donijela je uredbu kojom se u Istri uspostavljaju dva uslužna područja s dva isporučitelja vodnih usluga, Istarskim vodovodom Buzet kojem se pripajaju sve odvodnje s područja njegova djelovanja te Vodovod Pula kojem se pripaja Vodovod Labin, kao i sve njegove odvodnje s područja koje pokriva. U Labinu su nezadovoljni tom odlukom jer Vodovod Labin prestaje postojati kao samostalno poduzeće. Bez obzira na potporu svih gradonačelnika i načelnika u Istarskoj županiji da Vodovod Labin ostane samostalan, nakon 8. srpnja morat će se pripojiti Vodovodu Pula.

Vodovod Labin trebao bi postati podružnica koja bi u svom obuhvatu djelovanja trebala imati poslove tehničkog sektora, vođenje projekta aglomeracije Labin-Raša-Rabac te djelatnosti vezane za odnose s kupcima i slično.

Radnici i cijena

Direktor Labinskog Vodovoda Alen Golja kaže da ne vjeruje da će doći do drastičnog smanjenja broja radnika.

- S obzirom da smo u posljednjih godinu dana započeli s mjerama restrukturiranja poduzeća te smanjenja djelatnika u zajedničkim službama, ne očekujemo da će se to dogoditi. Naime, i Zakon o radu jamči svim radnicima da će godinu dan od pripojenja imati iste ugovore o radu. Što se tiče naših korisnika usluga, oni spajanje pulskog i labinskog vodovoda ne bi trebali osjetiti. Sve službe koje se tiču komunikacije i potreba građana ostaju u Labinu, kaže Golja.

Važno je i pitanje cijene vode, hoće li ona ići gore?

- Cijene na jednom uslužnom području moraju biti jedinstvene i teško je sada govoriti što će se dogoditi. Nažalost, svakim danom suočeni smo s velikim poskupljenjima materijala i energije te bi sada bilo jako neozbiljno bilo što komentirati vezano uz cijenu. Cijena električne energije je nakon provedenog zajedničkog postupka javne nabave sva tri Vodovoda porasla za više od 80 posto, ističe Golja.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić, koji je i predsjednik Skupštine Vodovoda Labin, također ističe da su svi istarski gradonačelnici jedinstveno, tijekom postupka savjetovanja s javnošću, predložili ostanak sva tri isporučitelja na području naše županije, ali je unatoč tome Vlada Uredbom o uslužnim područjima odlučila ostaviti samo dva, što znači pripajanje labinskog vodovoda pulskom.

Aglomeracija

- Nikome na Labinštini nije dobro sjela odluka kojom se gasi tvrtka Vodovod Labin, koja na našem području posluje već 80 godina, zapošljava 70 radnika, te zadovoljava sve kriterije za samostalno poslovanje, a u isto vrijeme se, primjerice, Općini Konavle u Dalmaciji dozvoljava da i dalje ima samostalni vodovod. Time smo još jednom dobili poruku koliko se uvažava radišnost i skromnost nas Istrijana. Činjenica je da je Zakonom o vodnim uslugama propisana uskrata financiranja projekata poput aglomeracije Labin-Raša-Rabac ukoliko ne prihvatimo pripajanje u zadanim rokovima. No, unatoč svemu, bez obzira na ponovni maćehinski odnos prema Istri, smatram da bi sve osim našeg intenzivnog zalaganja za realizaciju tog projekta vrijednog skoro 800 milijuna kuna, bila borba protiv vjetrenjača. To smo, na kraju krajeva, potvrdili na koordinaciji gradonačelnika s načelnicima općina Raša, Kršan, Sveta Nedelja i Pićan, kaže Glavičić te ističe da je Labinština najbogatija po broju izvora pitke vode u Istri i upravo zbog toga je zaštita njezinih izvora izgradnjom sustava aglomeracije Labin-Raša-Rabac najveći prioritet i potreba građana Labinštine, a usuđuje se reći, i šire.

- Sve ćemo napraviti da, u postupku pripajanja, zaštitimo interese, prije svega radnika labinskog Vodovoda i svih građana Labinštine, a ključni moment je uspostava korektnih i fer odnosa unutar tvrtke preuzimatelja te nastavak prema realizaciji našeg projekta aglomeracije. Prvi korak već je uspostavljen i dogovoren je inicijalni sastanak idućeg tjedna u Puli s gradonačelnikom i direktorom pulskog Vodovoda, zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater