GRADSKI REPORTER

Što je jedan krivi, naspram na desetke ispravnih? Bad luck!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)


Vijest o kažnjenom, pa izgnanom Korejcu koji je bez licence na području Rovinja obavljao posao turističkog vodiče zbog čega je, parafrazirajući Šeksa - lociran, kažnjen i deportiran iz Rovinja brzo se pročula među domaćim turističkim vodičima.

Svi do jednog   pozdravili su koordiniranu akciju turističkih inspektora i policije, a svoje pohvale na račun njihovog djelovanja obrazložili riječima "kako ni jednom od njih ni na kraj pameti ne bi palo na pamet da to isto učine u Koreji". Vijest je osim toga, došla i do predsjednice Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Kristine Nuić Prka, koja je poručila da je valjana licenca zakonska obveza odnosno legalna zaštita svih, a posebice domaćih i educiranih vodiča.

- Upravo, kontrola licenci je u interesu svih nas koji pošteno i po zakonu obavljamo svoj posao, kao i same države. Posao vodiča zahtijeva edukaciju, pa i cjelodnevno učenje i doista nema smisla da nam strani "vodiči", k tome i bez licenci, a koji uglavnom nemaju nikakvog pojma o zemlji niti znamenitostima, uzimaju posao zaključila je u jednom dahu, Nuić Prka, iskoristivši prigodu da nadležne "za kontrolu", podsjeti kako je prošle godine od oko 180 obavljenih kontrola nad domaćim vodičima utvrđeno da samo njih četvero nije imalo urednu papirologiju.

Naime, smatra predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, problem nije u onima koji imaju licence i koji se provjeravaju samo kontrole radi, odnosno ispunjenja određene kvote provjera, već i u izlasku na slabo posjećene terene, odnosno mjesta gdje se u sat vremena i u radu na crno može uhvatiti njih na desetine. Uostalom, u svakom se gradu odnosno turističkoj destinaciji točno zna gdje se strani vodiči snalaze kao "ribe u moru", a nauštrb domaćih vodiča i zemlje u koju dolaze. Upravo, i na ovom mjestu, a na tragu samog cvrkutanja ptičica, pozvat ću recimo inspektore u središnju Istru, recimo u grad Velog Jože, gdje su, dojavljuju vrapci i kosići, strani i nelicencirani vodiči nešto prirodno, poput gljiva nakon kiše.

Srećom, upravo je posljednja koordinirana akcija pokazala da Rovinj, koji je ove sezone proglašen i turističkom destinacijom godine, takvih problema nema. Jer, što je jedan krivi u odnosu na desetke ispravnih?! Ništa, doli bad luck!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater