novi Bike point

SVETVINČENAT: Punionicom za električne bicikle unaprijeđena turistička infrastruktura

U sklopu punionice za četiri bicikla, opremljenom sa zračnim kompresorom za gume nalazi se i informativna ploča s biciklističkim stazama klastera Svetvinčenat, Kanfanar, Bale, Rovinj i Vrsar. Na informativnoj ploči prikazane su MTB staze te staze lakše težine namijenjene familijama i rekreaciji

| Autor: Glas Istre
e-bike punionica

e-bike punionica


Bike point s punionicom za električne bicikle postavljen je jučer u centru Svetvinčenta do visitor centra Kuća vještice Mare. U sklopu punionice za četiri bicikla, opremljenom sa zračnim kompresorom za gume nalazi se i informativna ploča s biciklističkim stazama klastera Svetvinčenat, Kanfanar, Bale, Rovinj i Vrsar. Na informativnoj ploči prikazane su MTB staze te staze lakše težine namijenjene familijama i rekreaciji.

Cikloturizam motiv dolaska

- E-bike je sve popularniji među biciklistima radi njihove praktičnosti te se u zadnjih nekoliko godina znatno povećao broj posjetitelja, koji u Svetvinčenat dolaze e-biciklama. Stoga je postavljanje punionice za električne bicikle bio logičan nastavak aktivnosti unaprjeđenja turističke infrastrukture na području naše općine i tome ćemo težiti u budućnosti, kazao je načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković.

Kako se čulo, danas Općina Svetvinčenat broji 2.450 kategoriziranih kreveta u smještajnim objektima, a popunjenost objekata u glavnoj sezoni je jako dobra, dok u pred i posezoni ima dosta prostora za poboljšanje. Stoga su aktivnosti Turističke zajednice usmjerene na stvaranje dodatnih sadržaja i motiva dolaska turista u pred i posezoni.

- Cikloturizam je jedan od motiva dolaska u tom razdoblju, a Turistička zajednica već nekoliko godina kontinuirano provodi aktivnosti uređenja biciklističkih staza na području naše općine. Ove godine uz postavljeni 'bike point' s punionicom za električne bicikle u Svetvinčentu u sklopu projekta 'Svetvinčenat by e-Bike', postavljen je 'bike point' u mjestu Juršići s info tablom staza područja i postoljem za bicikle te su uređena još dva bike odmorišta sa stolom i klupama te info tablom, jedno kod crkvice Sv. Kirina u Svetom Kirinu, a drugo pored crkvice sv. Marije od trih kunfini kod sela Boškari, kazao je direktor TZ-a općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Uređene tri MTB staze

Na području Općine Svetvinčenat uređene su tri MTB staze, "Renesansa na dva kotača" srednje težine te "Putovima kaštela" i "Roverija" lakše težine namijenjene familijama i rekreaciji s obzirom da 60 posto turističkih dolazaka u smještajne kapacitete na području općine čine obitelji s djecom. Uz navedene MTB, trasirane su i tri cestovne staze koje kreću iz Svetvinčenta te povezuju zapadnu i istočnu obalu Istre. S ciljem obogaćivanja biciklističke ponude MTB staze s područja općine povezane su sa stazama Kanfanara, Bala, Rovinja i Vrsara te su motiv dolaska mnogih biciklista u destinaciju.

- Trenutno u Istri imamo postavljeno 41 e-bike stanicu, raspoređene na cijelom područje Istre, a s druge strane imamo pokrivenost kako gostiju koji su smješteni u kampovima i hotelima tako i u privatnom smještaju što je za središnji dio Istre jako bitan segment. Možemo reći da je Istra jedina takva regija u Europi, jer pojedinačne destinacije u Europi imaju e-bike stanice, ali Istra ima povezane staze od sjevera prema jugu i istoka prema zapadu tako da smo geografski pokrili cijeli teritorij Istre, kazao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

- Okrenuti smo prema potporama selektivnih oblika turizma i jedan od takvih je cikloturizam ili outdoor aktivnosti u Istri. U zadnje tri godine s preko 500.000 kuna sufinancirani su takvi projekti diljem Istre i time se u svakom slučaju podiže razina kvalitete proizvoda i povećava ponuda, na način da se time ujedno ujednačava i kvaliteta proizvoda na području cijele Istre, kazala je pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Uređenje bike pointa Setvinčenat s punionicom za električne bicikle financirano je sredstvima TZ Općine Svetvinčenat uz sufinanciranje Upravnog odjela za turizam Istarske županije putem Programa poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda specijalnih interesa na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini u iznosu od 12.000 kuna, TZ Istarske županije u iznosu od 5.000 kuna i Općine Svetvinčenat, a samo postavljanje realizirano je u suradnji sa UTE - Uljanik TESU Elektronika d.o.o. - Go2bike, pulskim proizvođačem punionice električnih bicikala. Ukupna vrijednost uređenja bike pointa u Svetvinčentu i Juršićima te odmorišta pored crkvica Sv. Kirina i sv. Marije od trih kunfini iznosi 54.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of