VODNJAN

SVEČANA PREDAJA DRAGOCJENOSTI Tajnik škole u Vodnjanu spasio Titovu bistu tako što ju je pokrio talijanskom zastavom!

| Autor: Anto BABIĆ
Predaja biste

Predaja biste


Ravnatelj Osnovne škole Vodnjan Corrado Ghiraldo predao je predstavnicima vodnjanske Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) s predsjednikom Elvisom Marićem na čelu bistu Josipa Broza Tita. Tom prigodom dogovoreno je i preuzimanje knjiga koje su otpisane iz školske knjižnice, a koje se odnose na antifašističku borbu, a napisane su na hrvatskom i talijanskom jeziku te one tiskane na ćirilici. 

Nakon demokratskih promjena i stvaranje neovisne hrvatske države nepoćudna literatura izbacivana je iz školskih biblioteka. Neki su knjige bacali u smeće, neki spaljivali, a neki sklonili u zabačeni kutak. Kako nam je rekao ravnatelj, sada pokojni tajnik škole Mario Bonassin bistu Tita sklonio je u neki kutak i pokrio je talijanskom zastavom. Otpisane knjige nisu bačene već također sklonjene i sada će ih preuzeti UABA Vodnjan. Kako planira predsjednik Marić, knjige s temom iz Drugog svjetskog rata, posebice zbivanja u Istri, moći će se posuđivati kada otvore Dom antifašista, što je u planu. 

U tijeku su radovi, po riječima predsjednika vodnjanske UABA-e, na temeljitom čišćenju spomenika na području Grada Vodnjana koji su posvećeni stradalima tijekom Narodno-oslobodilačke borbe. To su spomenici kod Doma mladih u Vodnjanu, kod Zajednice Talijana u Galižani i spomenik u Maloj Gajani. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum