U ISTRI MJESTA VIŠE NEGO UČENIKA

Sutra počinju prijave za upis u srednje škole. Pula ima novi program DENTALNIH TEHNIČARA

Nešto je više slobodnih mjesta nego što imamo učenika, no kod upisa uvijek sugeriram svima da učenici prilikom on-line prijave odaberu nekoliko obrazovnih programa koje će rangirati prema afinitetu. Fokusirati se i prijaviti samo jedno usmjerenje u samo jednoj školi, kao što smo imali slučaj prošlog ljeta, je vrlo loša opcija i potencijalni izvor ozbiljnih problema, kaže pročelnica Patricija Percan

| Autor: Milan Pavlović
Ilustracija (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Školsko zvono oglasilo se ovoga tjedna zadnji put u ovoj školskoj godini te su učenici osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske otišli na zasluženi ljetni odmor. "Nakon gotovo dvije godine koje smo svako toliko radili on line, ovo zadnje polugodište proteklo je koliko-toliko normalno i vratilo nas u uobičajene tokove i u učionice. Nastava je završila u srijedu, učenici su na ljetnim ferijama i u školske će se klupe ponovno vratiti već 5. rujna kada kreće naredna školska godina", govoreći o kraju još jedne školske godine kazala nam je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan.

No, odmora za nastavnike i ravnatelje još uvijek nema, jer još u veljači započeo je rad na upisima u narednu školsku godinu koji u ovim tjednima ima svoju kulminaciju.

- Od 25. do 28. lipnja je rok za prijavu obrazovnih programa u srednjim školama, nakon čega slijedi postupak provođenja dodatnih ispita i provjera znanja za neke specifične obrazovne programe koji to zahtijevaju. Potom je 9. srpnja objava konačnih ljestvica poretka prijavljenih učenika, dok će 15. srpnja biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za upise u jesenskom upisnom roku. Moram pojasniti da broj razrednih odjela koji možemo upisati za pojedinu školsku godinu i broj obrazovnih programa definira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, što u praksi znači da, ako neka škola želi uvesti neki novi obrazovni program, najčešće mora odustati od jednog postojećeg, kaže pročelnica Percan.

Dodaje kako se radi o shemi koja funkcionira već nekoliko godina te planiranju upisa u svim srednjim školama na području Istarske županije vrlo ozbiljno pristupaju. Da bi se postigla određena ravnoteža prije nekoliko godina donijeta je odluka da razredi imaju 24 učenika te se tako malo smanjio pritisak na četverogodišnje "hit škole" kao što su tehnička, ekonomska i slične, a dana je šansa da i škole s trogodišnjim obrazovnim programima dobiju nešto veći broj učenika.

Podsjetimo da je Istarska županija osnivač 21 srednje škole u kojima će za narednu školsku godinu biti ustrojeno ukupno 88 razrednih odjela za 2.073 učenika.

- To je nešto više slobodnih mjesta nego što imamo učenika, no ja kod upisa uvijek sugeriram svima da učenici prilikom on line prijave odaberu nekoliko obrazovnih programa koje će rangirati prema afinitetu. Fokusirati se i prijaviti samo jedno usmjerenje u samo jednoj školi, kao što smo imali jedan slučaj prošlog ljeta, je vrlo loša opcija i potencijalni izvor ozbiljnih problema, kaže pročelnica Percan.

Školsku godinu koja je upravo završena u Istarskoj županiji obilježio je početak rada u prostorima novoizgrađene Medicinske škole u Puli. Izgradnja i opremanje nove škole, čija je ukupna vrijednost iznosila 61,7 milijuna kuna, nesumnjivo je najznačajnija investicija na području obrazovanja u Istri, a taj projekt su zajednički i u jednakim omjerima financirale Istarska županija i Grad Pula. Učenici i njihovi nastavnici u novu školu uselili su odmah po okončanju prošlih božićno-novogodišnjih praznika, a dočekali su ih najmodernije opremljeni prostori u devet općih učionica, sedam specijaliziranih učionica, tri praktikuma, tri laboratorija te brojnim drugim prostorima i školskim sadržajima.

- Uz ulazak u novu školu, u Medicinskoj školi smanjili su jedan razred medicinskih sestara, ali smo dobili novi program dentalnih tehničara, tako da ta škola sad upisuje dva razreda sestara, jedan razred fizioterapeuta i jedan razred dentalnih tehničara, kaže Percan.

Što se tiče kapitalnih investicija, izgradnja Medicinske škole je privedena kraju, a već početkom ove godine krenula je rekonstrukcija Talijanske srednje škole "Leonardo da Vinci" u Bujama. To je projekt kojeg formalno vodi nadležno ministarstvo, a operativno Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije. Vrijednost mu je 16,9 milijuna kuna, a projekt sufinanciraju Republika Hrvatska, Talijanska unija i Istarska županija.

- Objekt je gotov, uskoro će uslijediti tehnički pregled, a nakon što bude dovršeno opremanje prostorija, u rujnu bi i u toj školi trebali započeti s nastavom. Radi se o zgradi koja je bila izgrađena stepenasto, u formi kaskada, te je prilikom obnove zadržan samo upravni dio zgrade, dok je sve ostalo srušeno i građeno je nanovo, kaže Percan.

Izdvojila je i projekt zamjene vanjske stolarije u atriju Društvenog centra Pula, odnosno popularne "žute škole" čija je vrijednost iznosila 1,36 milijuna kuna te najavila da će na isti način biti obnovljena i unutarnja stolarija i da u toj zgradi uskoro kreće i ugradnja tri dizala za što će biti utrošen 1,8 milijuna kuna.

- Tu je i projekt rekonstrukcije i dogradnje Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula. Županija je zadužena za izgradnju tog regionalnog Centra te smo lani proveli i postupak javne nabave, međutim ponuda koju smo dobili bila je daleko više od iznosa koji nam je na raspolaganju. Od Europe smo za taj projekt dobili 30 milijuna kuna pa smo bili prinuđeni ići na optimizaciju projekta kojim on neće izgubiti na kvaliteti, ali će omogućiti da bude realiziran u okviru planiranih troškova u visini od 34 milijuna kuna uvećanih za iznos PDV-a, kaže naša sugovornica.

Zadnji u nizu kapitalnih projekata je u područnoj školi Martinski matične škole u Nedešćini. Planira se adaptacija prostora te škole, izgradnja blagovaonice i sanacija pročelja, a procijenjena vrijednost radova za koje uskoro kreće postupak javne nabave iznosi 2,4 milijuna kuna.

Uz kapitalne investicije, tijekom ljeta će se na 14 osnovnih škola obavljati radovi investicijskog održavanja većeg obima, ukupne vrijednosti veće od 3 milijuna kuna, a na programu su i takvi radovi u 11 srednjih škola za što će biti uloženo 2,54 milijuna kuna. (sadržaj nastao u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini