VODNJAN

Sutra 54. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine: Prva lokalna smotra folklora ove subote u Galižani

Zamjenica gradonačelnika Delcaro Hrelja iskazala je zadovoljstvo što se smotra ove godine održava u Galižani. Smatra važnim očuvanje tradicijske baštine kroz običaje, sviranje, plesanje, jezik te je posebno veseli što je u program uvrštena poezija na istriotskom, koji se još može čuti u samo šest mjesta u Istri

| Autor: Glas Istre
Folklor Puljstine

Folklor Puljstine


Predstavljen je program 54. Smotre narodne glazbe i plesa Puljštine, a najavili su ga Diriana Delcaro Hrelja, zamjenica gradonačelnika grada Vodnjana i predsjednica Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, Josip Percan, predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije, Nevia Kožljan, članica Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre i Puljštine te članica prosudbene komisije, Pietro Demori, voditelj folklorne sekcije ZT-a "Armando Capolicchio" i član odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre i Puljštine te Gabrijela Peruško Pujas, tajnica SAKUD-a i članica Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre i Puljštine.

Prva ovogodišnja smotra

Program će se održati uz suglasnost županijskog stožera i strogo poštivanje epidemioloških mjera. Kako je rečeno, prva ovogodišnja lokalna smotra, 54. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine, održat će se sutra, u subotu 31.srpnja s početkom u 20 sati u Galižani.

Zamjenica gradonačelnika Delcaro Hrelja iskazala je zadovoljstvo što se smotra ove godine održava u Galižani. Smatra važnim očuvanje tradicijske baštine kroz običaje, sviranje, plesanje, jezik te je posebno veseli što je u program uvrštena poezija na istriotskom, koji se još može čuti u samo šest mjesta u Istri. Josip Percan se zahvalio Gradu Vodnjanu i Zajednici Talijana Galižana na domaćinstvu i pomoći u organizaciji smotre te napomenuo da je mjesto održavanja smotre odabrano kao najpogodnije za pridržavanje i provođenje epidemioloških mjera i uputa Stožera civilne zaštite. Kada se smotra bude mogla održati u normalnim uvjetima, domaćin smotre bit će Općina Fažana, najavio je Percan.

U programu smotre predstavit će se pet društava, pojedinci-svirači i pjevači te pjesnici.

- Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine, smotra je koja inače okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa, a ove će se godine održati u malo drugačijoj formi, sa znatno manjim brojem izvođača i 50 sjedećih mjesta za gledatelje, pridržavajući se uputa Stožera civilne zaštite Istarske županije i epidemioloških mjera, najavila je Peruško Pujas.

U programu 31. srpnja na rukometnom igralištu Zajednice Talijana Galižana sudjeluju pjesnici, pjevači i svirači Puljštine, 5 kulturno-umjetničkih društava: KUD "Barban" iz Barbana, KUD "Uljanik" iz Pule, KUD "Mate Balota" iz Raklja, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane. Prikazat će se elementi plesa baluna, balo di kušin, čut će se svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu, duplice, kanate na tanko i debelo, mantignade, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih te poezija na čakavskom narječju i istriotskom jeziku.

Prijenos u live streamu

Nevia Kožljan osvrnula se na kriterije za sudjelovanje na smotri i one za ocjenjivanje te pojasnila na što prosudbena komisija posebno obraća pažnju. Žiri u sastavu Josip Pino Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan i Ivona Orlić, članice te Zoran Karlić zamjenski član, odabrat će najbolje sudionike Smotre u Galižani (za Puljštinu) i na Dubrovi (za zapadnu, sjevernu i središnju Istru te Labinštinu) koji će predstavljati kraj iz kojeg dolaze na središnjoj 55. Smotri narodne glazbe i plesa Istre, koja će se održati 14. kolovoza u Svetom Petru u Šumi. Nastojat će se da budu zastupljeni svi oblici pjevanja, svirke na svim istarskim narodnim instrumentima te elementi plesa gdje bude moguće.

Pietro Demori izrazio je zadovoljstvo što će se smotra održati u Galižani i što se uspjelo u izazovnoj situaciji naći rješenje kako bi smotra imala svoj kontinuitet. Najavio da će se Zajednica Talijana „Armando Capolicchio“ iz Galižane predstaviti s napjevima "Zota le pive" i "a la Longa".

Peruško Pujas je napomenula da će se u slučaju lošeg vremena program održati u prostoru Zajednice Talijana Galižana. Program smotre prenosit će se u live streamu te će se link objaviti   31. srpnja na facebook stranici SAKUD-a i smotre narodne glazbe i plesa Puljštine. Snimka smotre emitirat će se u programu TV Nove u ponedjeljak 2. kolovoza u 20.30 sati.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i Grada Vodnjana te u suradnji s medijskim partnerima TV Novom, HRT-Radio Pulom, Radio Istrom i Medulin Fm.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum