ZAGREB

54. Međunarodna smotra folklora otvara se u KUC Travno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Međunarodna smotra folklora, festival glazbenih i plesnih tradicija hrvatskoga i drugih naroda diljem svijeta manifestacija je od nacionalnoga značenja i počet će u četvrtak navečer svoje 54. izdanje ali, zbog najave vremenskih nepogoda, ne na platou Gradec već u KUC-u Travno.

Svečana priredba 54. Međunarodne smotre folklora (MSF) Zagreb trebala se, kako je planirano, održati u četvrtak navečer s početkom u 21 sat na platou Gradec, ali će se održati istoga dana u dvorani Kulturnoga centra (KUC) Travno, Ulica Božidara Magovca 17 s početkom u isto vrijeme, izvijestila je Služba za odnose s javnošću KUC-a Travno.

Kako je navedeno, tako je odlučio KUC Travno, kao organizator MSF-a, uzimajući u obzir da će priredbu snimati i prenositi Hrvatska radiotelevizija, a najavljeni su nepovoljni vremenski uvjeti i padaline. Time će, istaknuto je, svečana priredba putem medija bila dostupna širokom krugu gledatelja, a odgođeni prijenos prikazat će se na HTV 3 programu s početkom u 22,35 sati.

U dvoranu je pak predviđen ulazak samo uzvanika s pozivnicom zbog pridržavanja Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od stotinu sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, a u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

54. Smotra raznovrsnim programom obilježava "Stoljeće Seljačke sloge"

Ovogodišnja Smotra obilježava "Stoljeće Seljačke sloge", a svečana priredba posvećena je tradicijskim sviračima i pjevačima raznih krajeva Hrvatske, i s plesom na mjestima na kojima će to omogućiti epidemiološka situacija uz poštovanje sigurnosnih mjera.

"Unatoč mnogim uloženim naporima ove godine u Zagrebu, zbog epidemioloških mjera i preporuka, neće biti inozemnih skupina izvođača. Ipak, naša je Smotra zadržala međunarodni karakter izvedbama domaćih umjetnika koji prezentiraju kulturu raznih naroda svijeta", objasnio je umjetnički ravnatelj MSF-a dr. sc. Tvrtko Zebec.

Istaknuo je da je organizatorima primarna sigurnost izvođača i publike, te će se svi programi održati u skladu s propisanim mjerama zaštite od bolesti COVID-19.

Bogat i raznolik program

Kako je rekao Zebec, program je doista raznolik i raznovrstan. Uz uvijek prisutne nastupe kulturno-umjetničkih društava, već su u sklopu programa ususret Smotri održani koncerti uglednih domaćih i inozemnih glazbenika.

Iz Veleposlanstva Republike Indonezije 18. srpnja predstavit će se Ansambl "Jaman Suara" koji svira tradicijski indonezijski instrument gamelan. Smotru će u nedjelju, 19. srpnja, zaokružiti sada već tradicionalni koncert pučkih crkvenih napjeva koji će se ove godine izvesti kod Kamenitih vrata, a cjelokupni program zatvorit će "Lado Electro" spajajući tradicionalnu glazbu i suvremene elektroničke ritmove.

Uz obilje glazbenih koncerata, Smotru svake godine prati i etnografska izložba, a ove godine to je izložba "Čuvari baštine" koja se možete pogledati u "Tehničkom muzeju Nikola Tesla" do 26. srpnja.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se i dvije znanstvene tribine - jedna s aktualnom temom javnoga zdravstva i djelovanja Andrije Štampara, te druga koja će se baviti stotom obljetnicom osnivanja Seljačke sloge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of