Dalmatinska riceta

ŠUGAMANIMA OKUPIRAJU JAVNU PLAŽU Ručnici i prostirke koji čuvaju mjesto vlasnicima sve prisutniji i u Valbandonu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Nije nam nitko javio za taj problem, ali zauzimati mjesto na plaži, to nikako ne smiju raditi. Nitko nema pravo preko noći ili u bilo koje doba ostavljati ručnike i na taj način obilježavati svoj prostor na obali. Baš zbog takvih stvari na tom dijelu nismo dozvolili stavljanje ležaljki, rekao nam je načelnik Fažane Radomir Korać * Medulin je prije koju godinu ostavljanje ručnika proglasio komunalnim prekršajem, a u Makarskoj su ostavljene šugamane tretirali kao - smeće

 

Praksa zauzimanja mjesta u hladu na plaži razmahuje se i u Istri, točnije u Valbandonu! Ta se "dalmatinska riceta" prije više godina prelila u Istru, posebno na područje medulinske općine, a pomalo prekriva i fažansku obalu. Ručnici i prostirke tako sve češće duž valbandonskih plaža tijekom cijelog dana (možda i noći) čekaju vlasnika na "njegovom" mjestu u hladu. A dok vlasnik doručkuje, ruča ili večera u obližnjem apartmanu, drugi su kupači prisiljeni gurati se pod malo preostala mjesta na obali. 

Incident u valbandonskoj lučici

Prije nekoliko dana, kako doznajemo od domaćih kupača, zbog toga je došlo i do povišenih tonova na plaži. Gospođa se nije imala gdje smjestiti pa su joj ljudi sugerirali da makne prostirku osiguranu kamenom, a kad je nakon dosta vremena stigao i vlasnik prostirke počeo je vikati na nju da "otkud joj pravo dirati njegove stvari?!".

Na toj se plaži kupaju mahom pripadnici starije generacije s unucima i nije bilo za očekivati da itko uzvrati na povišene tonove i argumente decibela. A trebalo mu je reći: "Otkud ikome pravo da zauzima komad obale?!". I to javne plaže, pod ingerencijom Općine.

- Nije nam nitko javio za taj problem, ali zauzimati mjesto na plaži, to nikako ne smiju raditi. Nitko nema pravo preko noći ili u bilo koje doba ostavljati ručnike i na taj način obilježavati svoj prostor na obali. Baš zbog takvih stvari na tom dijelu nismo dozvolili stavljanje ležaljki, rekao nam je načelnik Fažane Radomir Korać.

Konkretan slučaj dogodio se na općinskom dijelu obale, od mosta u valbandonskoj lučici prema plaži pod koncesijom Bi Villagea. I jučer ujutro obišli smo to područje i zatekli nekoliko ručnika i prostirki koje su čekale svoje vlasnike.

- Do sada taj problem nije bio prisutan na našem području, a možemo ga i regulirati posebnom odlukom. Komunalni redar obići će sutra ujutro područje da vidimo kakva je situacija, rekao je Korać. Posebnom odlukom, podsjetio je, regulirali su na isti način i uvjete postavljanja ležaljki na fažanskim plažama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini