I DALJE NEIZVJESNA SITUACIJA

SUDBINA ISTARSKOG GOSPODARSTVA UVELIKE OVISI O TVORNICI DUHANA U KANFANARU: Odlazak BAT-a bio bi snažan udarac na cijelu zajednicu, a posao bi izgubilo više od 700 ljudi

| Autor: Robert FRANK
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Od posljedica dislociranja BAT-ovog pogona na neku drugu lokaciju u svijetu Istra se ne bi oporavila, a sve privilegije koje sa sobom nosi profitabilan cigaretni biznis otišle bi negdje drugdje

 

Zbog propasti Uljanika kao najveće industrije u Istri te posljedica koronakrize koja je uzdrmala temelje turističkog sektora, moguće napuštanje proizvodnje u tvornici duhana u Kanfanaru (TDR) predstavljalo bi dodatan i snažan udarac ovdašnjem gospodarstvu.

Od posljedica dislociranja tog BAT-ovog pogona na neku drugu lokaciju u svijetu Istra se ne bi oporavila, a sve privilegije koje sa sobom nosi profitabilan cigaretni biznis otišle bi negdje drugdje.

Bude li rasplet oko BAT-ove tvornice u Kanfanaru doista takav da više od 700 zaposlenih s plaćama u 2019. u neto iznosu od 11.900 kuna ostane na cesti, s ne prevelikim izgledima da se opet zaposle, posebno na tako dobro plaćenim radnim mjestima i kod tako stabilnog poslodavca, državni i lokalni proračuni pretrpjet će velike štete.

Posljedično će osim standarda zaposlenika koji ostaju bez posla standard dodatno pasti svima onima čije se aktivnosti financiraju kroz državni i lokalne proračune, čiji je BAT preko TDR-a konstantan i izdašan punitelj.

I dok se ministar financija Zdravko Marić u svom scenariju s BAT-om premišlja kako priču završiti na njemu prihvatljiv i povoljan način, o važnosti TDR-a za Istru brojke govore same po sebi.

Njihovom analizom može se zaključiti koliko je BAT sa svojom tvornicom značajan za ovdašnje gospodarstvo. Na primjer, udio TDR-a u prerađivačkoj industriji Istarske županije gledajući kroz određene kriterije izuzetno je visok. Po ukupnim prihodima u prerađivačkoj industriji Istarske županije TDR je na visokih 11 posto, dok je po dobiti u toj branši čak na 48 posto.

Pojednostavljeno, od sve dobiti u prerađivačkoj industriji Istre na TDR otpada nešto manje od 50 posto! S 11 posto prihoda od prodaje u inozemstvu, TDR je značajno pozicioniran i kao važan izvoznik u prerađivačkoj industriji. Gotovo 700 zaposlenih u tvornici predstavlja oko 6 posto zaposlenika te industrije u cijeloj Istri.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini