PREMIJER POSJETIO TVORNICU DUHANA ROVINJ

PLENKOVIĆ: UČINIT ĆEMO SVE DA STVORIMO UVJETE DA TVORNICA, BAT I PROIZVODNJA OVDJE I OSTANU. Vjerujem u pronalazak rješenja od kojega će koristi imati država, zaposlenici i sama kompanija

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Razgovarali smo o nastavku aktivnosti BAT-a u Kanfanaru, kao i funkcioniranju ove tvornice. Naša je želja da nakon izbora s BAT-om nastavimo razgovore o tome da proizvodnja ovdje mora ostati te da pronađemo odgovarajući okvir koji će omogućiti planiranje proizvodnje i politiku cijena u godinama pred nama”, rekao je Plenković novinarima nakon jednosatnog sastanka s generalnim direktorom BAT-a “Regije Adria”

U okviru jučerašnjeg posjeta Istarskoj županiji hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je Tvornicu duhana Rovinj gdje je s prvim čovjekom BAT-a u “Regiji Adria” Zvonkom Kolobarom razgovarao o nastavku aktivnosti te multinacionalne kompanije u Hrvatskoj i budućim aktivnostima tvornice u Kanfanaru. Plenković je došao u TDR svjestan da postoji određeni problem oko “nedovoljno poduzetničke klime u Hrvatskoj” te trošarinsko-poreznih problema zbog kojih u BAT-u žele razgovore s Vladom.

(Milivoj MIJOŠEK)

U javnost je, pored toga, nedavno procurila i informacija kako BAT, zbog nemogućnosti rješavanja određenih okolnosti koje otežavaju njihovo poslovanje, razmatra mogućnost gašenja proizvodnje u Kanfanaru, što je pak opcija koja je svima apsolutno neprihvatljiva. Prepoznajući stratešku važnost BAT-a za hrvatsko gospodarstvo, Plenković je jučer, unatoč velikom opterećenju koje nosi završnica predizborne kampanje, na sastanku s ključnim ljudima BAT-a pokazao veliki interes i želju da se taj problem što prije riješi.

Plenković: BAT mora ostati

“Razgovarali smo o nastavku aktivnosti BAT-a u Kanfanaru, kao i funkcioniranju ove tvornice. Naša je želja da nakon izbora s BAT-om nastavimo razgovore o tome da proizvodnja ovdje mora ostati te da pronađemo odgovarajući okvir koji će omogućiti planiranje proizvodnje i politiku cijena u godinama pred nama”, rekao je Plenković novinarima nakon gotovo jednosatnog sastanka s generalnim direktorom BAT-a “Regije Adria”. Premijer je naglasio kako je hrvatska Vlada snažno zainteresirana za strana ulaganja te da, kad je ova tema u pitanju, razumije i globalni kontekst duhanske industrije, kao i poslovanja BAT-a.

(Milivoj MIJOŠEK)

„Zahvaljujem se našim kolegama ovdje u Istri, a posebno Antonu Klimanu koji se osobno angažirao da već danas dođe do ovog susreta. Vjerujem da ćemo tijekom jeseni pronaći okvir suradnje“, rekao je Plenković. Dodao je kako je ključno zadržavanje radnih mjesta u tvornici, ali i sama proizvodnja te otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji. Naglasio je kako je Vladi u interesu da se problem riješi i da BAT na lokaciji Kanfanar i u TDR-u zadrži proizvodnju i 500 radnih mjesta.

Optimistični Kolobara

„Vi znate da je BAT kupio ovu tvornicu prije pet godina i da su prilikom te akvizicije obećali da će ostati ovdje minimalno pet godina, a taj rok ističe u listopadu. Učinit ćemo sve da stvorimo uvjete da ova tvornica i ova proizvodnja ovdje i ostanu. Osobno sam optimističan i vjerujem da možemo naći rješenje od kojega će koristi imati kako država tako i zaposlenici, ali i sama kompanija”, poručio je Plenković.

Prvi čovjek BAT-a Zvonko Kolobara nije želio komentirati, kako je kazao, neslužbene informacije o mogućem zatvaranju tvornice, ali je kazao da BAT kao globalna kompanija stalno radi evaluacije svojih proizvodnih lokacija diljem svijeta i prilikom te evaluacije uzima u obzir i kakvo je poduzetničko okruženje.

(Milivoj MIJOŠEK)

„Nadam se da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim rezultatom“, rekao je. Sastanku Plenkovića i Kolobare u upravnoj zgradi TDR-a prisustvovao je, uz ministre Olega Butkovića i Garija Cappellija, i HDZ-ovac Anton Kliman. On smatra da je ovom reakcijom Vlade i premijera, pravodobnom i dobronamjernom, započeo proces rješavanja problema i stvaranja pretpostavki za daljnji rad tvornice u Kanfanaru.

„Zadovoljan sam što je premijer Plenković i tijekom ovog posjeta Istri pokazao izuzetan senzibilitet za gospodarstvo i gospodarstvenike. Opet je pokazao da je svjestan činjenice da se bez njih ne možemo izvući iz ove krize. Premijer je danas pokazao i da izuzetno razumije ovu problematiku. Ovaj susret je primjer kako jedna odgovorna Vlada reagira na probleme: upućeno, brzo i učinkovito. Tema je bila izuzetno ozbiljna pa je takav bio i njegov današnji razgovor s direktorom BAT-ove “Regije Adrija”.

Klimanov win-win-win

Glavni zaključak je sljedeći - čim na predstojećim izborima ostvarimo saborsku većinu i formiramo novu Vladu, započet će se pregovori koji će, apsolutno i bez sumnje, rezultirati dogovorom i pronalaskom zadovoljavajućeg rješenja. Siguran sam da će to rješenje biti, da se tako izrazim, „win - win - win situacija“. Odnosno, da će od njega koristi imati, s jedne strane, zaposlenici, kooperanti i lokalni proračuni, s druge strane država, te s treće kompanija koja će nastaviti poslovati na ovom području i od čije djelatnosti u Istri cijela Hrvatska ima direktnu korist“, kazao je Kliman.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum