NAJNOVIJE


 Gradonačelnik Rovinja MARKO PALIAGA 

Stanovnici Rovinja moraju imati PREDNOST PRED TURIZMOM


Gdje ide hrvatski, a u sklopu njega rovinjski turizam? U kojem se smjeru razvija. Je li konstantan rast broja gostiju ono čemu trebamo težiti? Neke su to od teme o kojima smo razgovarali s gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom.

- Ako je održivost sposobnost držanja ravnoteže nekog sustava, onda je naš zadatak s jedne strane održati određene turističke kapacitete i prihode, dakle turističke posjete i dolaske, a s druge strane održati lokalnu zajednicu, njezine stanovnike i prirodne resurse. Stanovnici moga grada trebaju imati prednost nad turizmom. Od turizma živimo, ali ne moramo pod svaku cijenu biti njegovim žrtvama - što znači manji broj posjetitelja u prosjeku od lipnja do rujna, manji broj noćenja kumulativno po glavnim turističkim mjesecima, a više dolazaka i gostiju proporcionalno kroz cijelu godinu. Uz to, zajedno s turističkim poduzećima, radimo na dugoročnoj strategiji edukacije kadrova, ponajprije lokalnih, i to kroz budući zajednički edukacijski centar u suradnji sa Srednjom obrtničkom školom. Veći prihodi u turizmu i veća osposobljenost kadrova generirat će i veće osobne dohotke, a time i bolji standard mojih sugrađana.

- Govorite o osposobljavanju kadrova, a uvozimo radnu snagu. Isto tako govorite o kvaliteti, a svake godine raste broj privatnih iznajmljivača?

- Oštro se protivim uvozu radne snage kroz neplansku izgradnju stambenih naselja i getoizaciju grada. Želimo iskoristiti sve lokalne kapacitete prije nego li se složimo oko dodatnog dolaska potencijalnih stanovnika u naš grad. Naša dvojezičnost, multikulturalnost, etičnost, moralnost, tradicija ne smije nikada doći u pitanje zbog mijenjanja strukture stanovništva ili povećanja profita pojedinaca nauštrb zajednice. Lokalna zajednica treba i mora imati prednost nad svima ostalima. S druge strane, kvantitetu u Rovinju trebamo zamijeniti dugoročnom promišljenom strategijom kvalitete, većih a tržištu prihvatljivih cijena s boljom profitnom maržom, zaštitom kulturno povijesnih i prirodnih resursa te borbom protiv nelegalne gradnje i uništavanja naših prirodnih resursa. Rovinjski iznajmljivači trebaju shvatiti da samo većom kvalitetom smještajnih jedinica mogu dugoročno zadržati ili maksimizirati svoje prihode u domaćinstvu. (RAZGOVARALA Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam