HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Srednja škola Mate Blažine iz Labina u solidarnoj akciji izrade 3D zaštitnih vizira

| Autor: B. BIOČIĆ
Sanjin Šumberac

Srednja škola Mate Blažine iz Labina odlučila se uključiti, poput brojnih istarskih osnovnih i srednjih škola, u hvalevrijednu inicijativu proizvodnje dijelova vizira koji su potrebni medicinskom osoblju kako bi dodatno zaštićeni od koronavirusa obavljali svoj posao s ugroženima, a sve na radost svojeg osnivača, Istarske županije i šire javnosti.

Uz nastavu koju mag. ing. elektrotehnike Sanjin Šumberac, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta, organizira na daljinu prihvatio se i posla izrade dijelova zaštitnih vizira na 3D printeru, od kuće, iz svog doma, gdje može tijekom cijelog dana nadzirati proizvodnju. Pritom Sanjin Šumberac koristi dva školska 3D printera od kojih je jedan donacija Udruženja obrtnika Labin. S obzirom da proces printanja traje dugo, potrebno je veliko strpljenje. Čitav su dan uređaji uključeni i neumorno rade da bi proizveli najviše dva do tri primjeraka.

- U jutarnjim satima 31. ožujka preuzeo sam modele dijelova s web stranice, zatim sam te modele prilagodili našem 3D printeru i izradio tzv. G-code nakon čega je započelo printanje, koje je u tijeku, a nastavit će se dok bude materijala. Podržan u toj akciji od strane ravnatelja Čedomira Ružića i mojih kolega za izradu trenutno koristim školski materijal, ali uskoro krećemo u nabavku veće količine tzv. Filamenta, kaže Šumberac.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini