KURIOZITET

SPORTSKI CENTAR U PAZINU DOBIO IME. Načelnica Jašić se izuzela iz te priče jer je riječ o djedu njezinog supruga

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Sportski centar Pazin i Egidije Marion

Sportski centar Pazin i Egidije Marion


Pazinski sportski kompleks koji uključuje Gradski stadion, Školsko-gradsku sportsku dvoranu, pomoćno nogometno igralište, teniske terene, rukometno igralište, košarkaško igralište te vježbalište na otvorenom ubuduće će se zvati Sportski centar "Egidije Marion".

Kuriozitet je da je Egidije Marion, koji je umro još 4. veljače 1986., bio djed supruga, odnosno životnog partnera aktualne pazinske gradonačelnice Suzane Jašić.

Odluka o (pre)imenovanju sportskog kompleksa jednoglasno je donesena na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća, čime je napokon verificirana višegodišnja inicijativa sada umirovljenog pazinskog novinara Mirjana Rimanića da se ovom pokojnom sportskom volonteru i neimaru na taj način iskaže dužno poštovanje. Iako je inicijativu neslužbeno pokrenuo još 2011., a službeno 2014. godine, tadašnja gradska vlast nije amenovala odluku, s objašnjenjem da je za imenovanje potreban nekakav povod, poput dovršetka sportske dvorane i pomoćnog nogometnog igrališta, što se zbilo lani na proljeće.

Suzana Jašić

Suzana Jašić

"Moram upoznati vijećnike s potencijalnim sukobom interesa, jer je on pradjed moje djece iako ga nismo poznavali", kazala je gradonačelnica Suzana Jašić.

"Radije bih da nisam naslijedila tu priču iz bivše vlasti, budući da sam tu u čudnoj situaciji", kazala je, dodavši da se potpuno odmaknula od te priče i da je to jedino što je mogla napraviti.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Zoran Bravar potvrdio je riječi gradonačelnice i napomenuo da se, kako se širila sportska cjelina, rodila ideja da sportski centar novi ime Pazinca čije su zasluge neosporne.

Podsjetimo, prošle godine 27. travnja Zajednica sportskih udruga Grada Pazina, pod predsjedanjem Zorana Bravara, inače člana IDS-a, odobrila je Rimanićevu inicijativu, zatražila odobrenje Marionove obitelji te dala zahtjev gradskoj Komisiji za imenovanje. No, 16. svibnja uslijedili su lokalni izbori na kojima je dotad vladajući IDS poražen od Možemo!, a onda se promijenio i sastav gradskih komisija u kojoj su se sada našli Mirjan Rimanić, Gracijela Zović, Alen Pavlov, Marija Ivetić i Josip Šiklić.

Šiklić i Ivetić smatrali su potrebnim izraditi poslovnik o radu i pravilnik o imenovanju pa je odluka odgođena. U međuvremenu je gradska uprava provela savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu imenovanja, na koje se nitko nije javio. Gradska komisija za imenovanje većinski je potvrdila prijedlog, protiv je bio jedino Josip Šiklić.

Kako stoji u obrazloženju, Egidije Marion rođen je 15. prosinca 1904. u Pazinu, u Dubravici. U rodnom je gradu, nakon završene pučke škole, upisao prvi razred Carsko-kraljevske gimnazije, a nakon talijanske okupacije Istre napustio je Pazin i nastavio školovanje u Karlovcu. Vratio se 1924., ali je kao socijalist hrvatskog osjećaja progonjen od fašista, pa je 1926. ponovno otišao, od Zagreba, Osijeka, Beograda i konačno do Duge Rese gdje je osnivao NK "Duga Resa" i inicirao gradnju novog igrališta, kasnije stadiona.

Bavio se nogometom, planinarenjem, gimnastikom. Godine 1949. u Pazinu je pokrenuo Športsko društvo Pazin - Società sportiva Pisino, koje je imalo deset sekcija, a čiji je tajnik bio sljedećih dvadeset godina, sve do njegova gašenja. Marionovom upornošću je 29. studenog 1951. godine otvoreno novo nogometno igralište, a nekoliko godina kasnije izgrađene su i svlačionice s tuševima.

Negdje u tom razdoblju, Marion je, na poleđini jednog plakata, olovkom u boji nacrtao izgled budućeg sportskog centra, a koji uvelike odgovora onome što je danas na tom mjestu. Na tom je crtežu, može se reći planu, predvidio nogometno igralište 60 puta 100 metara, vježbalište za laku atletiku, terene za odbojku, košarku i tenis te sportsku dvoranu. Taj je njegov sportski centar trebao imati kuglanu, boćalište i prostrane svlačionice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of