Pazinsko Gradsko vijeće

Vijećnike zanimalo postoji li plan za revitalizaciju starog grada te plaćaju li udruge režije. Gradonačelnica Suzana Jašić: "Naslijedili smo kaos"

Plaćaju li udruge najam, režijske troškove (struju, vodu, komunalnu naknadu, odvoz smeća, vodni doprinos) i ostale namete koje građani ili poslovni subjekti plaćaju, pitao je Vedran Ivančić (IDS-HSU-HNS) * "Građani se žale da su udruge sufinancirane iz gradskog proračuna, a istodobno im se kao korisnicima usluga nekih udruga naplaćuju njihove usluge", dodao je

| Autor: Anđelo Dagostin
Stari dio Pazina, Ulica Velog Jože (snimio Anđelo Dagostin)

Stari dio Pazina, Ulica Velog Jože (snimio Anđelo Dagostin)


- Postoji li plan ili inicijativa za revitalizaciju donjeg dijela grada (ulice Franine i Jurine, Velog Jože, Stari trg i Prilaz Kaštelu), upitao je na sinoćnjem aktualnom satu pazinskog Gradskog vijeća vijećnik Endi Rimanić (HDZ).

Napomenuo je da je u tom dijelu grada dobar dio privatnih poslovnih prostora prazan, dok je velik broj gradskih poslovnih prostora dodijeljen udrugama. Smatra da bi se ti prostori trebali iskoristiti za turističku djelatnost. Na njega se kasnije nadovezao vijećnik Vedran Ivančić (IDS-HSU-HNS) s pitanjem o statusu brojnih udruga koje se nalaze u gradskim prostorijama.

- Plaćaju li udruge najam, režijske troškove (struju, vodu, komunalnu naknadu, odvoz smeća, vodni doprinos) i ostale namete koje građani ili poslovni subjekti plaćaju, pitao je Ivančić te zatražio da dobije takve podatke pisanim putem. "Građani se žale da su udruge sufinancirane iz gradskog proračuna, a istodobno im se kao korisnicima usluga tih udruga naplaćuju njihove usluge", dodao je.

- U ITU mehanizmu je planirana urbana revitalizacija grada Pazina od autobusnog kolodvora do Kaštela. Za donji dio grada predvidjeli smo sredstva za popločavanje odnosno komunalno uređenje. Na privatne poslovne prostore ne možemo direktno utjecati, ali se nadam da će komunalna opremljenost podići njihovu atraktivnost, kazala je pazinska gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo!). "U gornjem dijelu imamo više gradskih prostora, međutim, naslijedili smo kaos", dodala je te napomenula da će sve biti jasnije kada se kroz koji mjesec izradi Registar gradske imovine.

- Javni natječaj za udruge je proveden 2017./18. na kojem je prostore dobilo 30-ak udruga. One plaćaju najam po povlaštenoj cijeni i sami plaćaju režije osim u bivšoj vojarni gdje je struja i voda na jednom brojilu, odgovorila je Jašić. Smatra da bi dio udruga trebalo "klasterirati", dogovoriti suradničke prostore i slično. "U ovom trenutku provodimo stanje koje smo zatekli. Mislim da nije dobro prelamati stvari preko koljena", naglasila je te ponovila da će temelj za potencijalne izmjene biti registar imovine u izradi.

- Jesu li u posljednje vrijeme poduzete neke aktivnosti oko rješavanja pitanja medicinskog otpada u prostoru bivše Istraplastike?, upitao je Rimanić.

- U Istraplastici nije medicinski otpad, ondje se u najvećoj mjeri nalazi tekstilni i plastični otpad, odgovorila je Jašić. Sudski spor je u tijeku, ali Grad Pazin nije stranka u postupku. No, putem Ureda pučke pravobraniteljice koja se angažirala redovno dobiva informacije o postupku. "Dvije nadležne institucije, ministarstvo gospodarstva i inspektorat, se loptaju, pa s obzirom da je vaša stranka na vlasti bilo bi korisno da nam pomognete u rješavanju tog problema", odgovorila je Jašić.

- Prema mojim saznanjima ondje ima farmaceutskog, biološkog i kemijskog otpada, jer, kako vi kažete da je otpad praktički bezopasan, onda bi uništavanje tog otpada bilo značajno olakšano, replicirao joj je Rimanić.

Mirjana Monas (IDS-HSU-HNS) je podsjetila da se o sanaciji potencijalno opasnog potpornog zida u Ulici Soline govori već tri godine, a još ništa konkretno nije poduzeto. Gradski komunalni pročelnik Elvis Kliman je kazao da su statičari pregledali zid te da nije izvjesno da će se srušiti, ali ako bude trebalo napraviti će se statički elaborat.

Zanimalo ju je zatim i gdje se stiglo s unapređenjem prometnih rješenja (Štranjga, jezgra Pazina), kao i s nedostajućim pješačkim prijelazima (Stancija Pataj, Lovrin), a osvrnula se i na parkiranje u Milanovićevoj ulici. Kliman je kazao da je dio prometnih rješenja realiziran, dio će se ove godine, a za treće se prave elaborati. Na Štranjgi bi izgradnja nogostupa koštala gotovo milijun kuna, pa će ga se pokušati realizirati preko natječaja MUP-a. Na parkiralištu u Milanovićevoj ulici sukladno standardima pravilnika nije moguće uvesti naplatu parkiranja.

Monas je pitala za sanaciju ceste u Kašćergi, Rosana Guštin (IDS-HSU-HNS) asfaltiranje do sela Čuf kod Zamaska, Vedran Ivančić sanaciju i rekonstrukciju ceste u Kršikli i Grdoselu. Pročelnik Kliman je odgovorio da se ide prema prioritetima, kao i da se prvenstveno saniraju mikrolokacije i udarne rupe.

Prilikom izlaganja izvješća o stanju u prostoru izrađivačica dokumenta Sandra Jakopec istakla je da se "turizam trenutno događa u naseljima, a trebao bi u planiranim turističkim zonama". Ivančića je zanimalo gdje se stiglo s pokretanjem industrijske zone Pazinka III., a Kliman mu je na to odgovorio da je obavljeno mehaničko projektiranje, geodetski radovi, a trenutno se projektira budući ulaz u tu zonu. Ekonomska cijena vrtića trenutno iznosi 294 eura (2.214 kuna) mjesečno, a na pitanje Ivančića koliko će iznositi cijena roditeljima gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč kazala je da se ne planiraju daljnja poskupljenja, ali sve ovisi o pregovorima s ostalim općinskim načelnicima Pazinštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini