BUZET: PRELAZI SE NA NOVI NAČIN PRUŽANJA USLUGE PRIKUPLJANJA OTPADA

Smeće se neće odlagati na Griži već odvoziti u Kaštijun


Buzet je prvi u Istri donio odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada usklađenu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpada, ali i uredbom koja je napravljena u cilju usklađivanja s EU direktivama i obvezama koje je Hrvatskoj nametnula Europska unija. Direktorica gradskog komunalca "Parka" Ervina Kisiček najavila je da će se već idući mjesec startati s početnim količinama odvoza na Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

- Radi se o jednom novom civilizacijskom dosegu koji iziskuje nemali ulog stručnog, financijskog i operativnog angažmana. Od ove godine, sav otpad s buzetskog i laniškog područja neće se više odlagati na buzetskoj Griži već će se suvremenim postupcima obrađivati u Kaštijunu. Ključna novina u odnosu na postojeći sustav sa brojnim uređenim eko otocima, za kojeg definitivno tvrdim da je u Gradu Buzetu bio na zavidnom nivou u odnosu na okruženje, čak i na susjedne krajeve u Sloveniji, je ta da treba što je više moguće individualizirati uslugu kako bi korisnici bili potaknuti da što manje otpada odlažu i da ga što više recikliraju. Građani će moći izabrati kantu koja im odgovara, u skladu s odredbama gradske odluke, a tamo gdje to neće biti moguće, a to su nepristupačna područja u smislu tehničke i ekonomske održivosti te višestambene zgrade, i dalje će biti zajednički spremnici, rekla je Kisiček.

U razradi je i cjenik kojeg se sukladno zakonskim propisima treba donijeti u roku od 30 dana. Plaćat će se minimalna cijena javne usluge ovisno o zaduženom volumenu spremnika, a na tu će se cijenu, sukladno proizvedenoj količini i pražnjenju spremnika, dodati i varijabilni dio te uz to ugovorna kazna. U prvoj fazi predviđen je obračun količine otpada prema volumenu spremnika i broju pražnjenja. Znači da će se poštovati načelo - onečiščivać plaća. Do početka studenog "Park" je obvezan uvesti digitalnu evidenciju. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom