Međunarodni dan

Sigurna kuća Istra od 2006. pomaže ženama žrtvama nasilja U ISTRI JE U ZADNJIH 15 GODINA UBIJENO 16 ŽENA

| Autor: Duška PALIBRK
Jadranka Černjul i Elena Puh Belci

Jadranka Černjul i Elena Puh Belci


U zadnjih 18 godina u Hrvatskoj su ubijene 362 žene, što znači čak 20 žena godišnje. U Istri je u zadnjih 15 godina ubijeno 16 žena i zabilježeno čak 14 pokušaja ubojstva. U zadnjih 25 godina ubijene su 23 žene i bilo je 17 pokušaja ubojstva.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul ističe da se Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, uz osvještavanje javnosti o ovom problemu, želi i osnažiti žene da prijavljuju nasilje da bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno sankcioniralo na odgovarajući način.

Savjetovalište Sigurne kuće u Puli u utorak je posjetila zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci te u ime Grada darivala zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva za štićenice.

- Nasilje nad ženama nije problem jedne žene ili samo jedne obitelji, nego društva u cjelini i treba ga sprječavati na svim razinama. Time odašiljemo snažnu poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje uopće, rekla je Puh Belci.

- Zahvalni smo što sve službe rade koordinirano u slučajevima nasilja nad ženama u obitelji, a kada pronađu smještaj u Sigurnoj kući Istra, naše stručne službe preuzimaju daljnje osnaživanje i pružanje neophodne psihološke potpore i ženama i njihovoj djeci. Osjetljiv je to i kompleksan posao koji radimo nesebično i svaki nam je spašen život motivacija da idemo dalje tim putem, rekla je Černjul.

Od 2006. godine Sigurna kuća Istra djeluje uz pomoć Istarske županije i jedinica lokalne samouprave. Za njihov rad iz pulskog je proračuna i ove godine izdvojeno 240.000 kuna, a bez naknade su im ustupljena dva gradska prostora, za ured i Savjetovalište te za sklonište za žene, što je Grad pomogao i urediti. Žene žrtve obiteljskog nasilja oslobođene su plaćanja vrtića i jaslica u Puli, dok djeca školske dobi imaju besplatnu marendu i produženi boravak.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom UN-a iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih, najdugotrajnijih i najporažavajućih oblika kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, a često ostaje neprijavljeno zbog straha od stigmatiziranja okoline i srama.

Ovo se kršenje ljudskih prava manifestira kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama koje često uključuje nasilje od strane intimnog partnera, silovanje, spolni odnos bez pristanka, seksualno iskorištavanje djevojčica, trgovinu ženama i djevojčicama. Ženama koje dožive neki oblik nasilja savjetuje se da potraže pomoć, jer postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum