DEMOGAFIJA NA POLUOTOKU

Saznajemo tko je u Istri najškrtiji u naknadama za novorođenu djecu, a tko najizdašniji. JEDNA OPĆINA DAJE ČAK 10.000 KUNA VEĆ ZA PRVO DIJETE, A JEDAN GRAD 10 PUTA MANJE!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ne oslanjajući se na nacionalnu razinu, odnosno državu koja se suočava s jednom od najvećih depopulacija u svojoj povijesti, velik teret u demografskoj obnovi očekivano pada na gradove i općine koji svaki na svom području kreiraju natalitetne mjere.

Naknada za rođenje djeteta svakako je jedna od tih mjera koja će novopečenim roditeljima olakšati život, osobito ako su naknade veće za drugo, treće ili svako sljedeće dijete. Potaknutim nedavnim povećanjem naknade za novorođenčad u Općini Žminj gdje roditelji za rođenje djeteta umjesto dosadašnjih 3 tisuće, odnedavno dobivaju 4 tisuće kuna, proveli smo istraživanje koji to gradovi i općine u Istri daju najviše. Ista pitanja o visini naknade koje isplaćuju iz proračuna te kada su je zadnji put mijenjali, uputili smo na adrese svih deset gradova i osam općina koje smo nasumce odabrali za potrebe ovog teksta.

Kada je riječ o gradovima, čini se da pazinska uprava po ovom pitanju ima najviše senzibiliteta. Naknade su povećali prije deset godina kad su roditeljima za prvo dijete isplaćivali 2.000 kuna, a od listopada 2009. godine Grad Pazin za prvo dijete isplaćuje 3.000 kuna. Taj se iznos povećava sa svakim rođenim djetetom, tako da će za drugo dijete roditelji dobiti 4.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete, blizance, trojke ili četvorke po 5.000 kuna. Pazinska gradska uprava je za jednokratne naknade u proračunu u 2019. izdvojila ukupno 360.000 kuna, a tu je pomoć dobilo 100 djece.

Drugo mjesto po visini naknade koja za prvo dijete iznosi 2.000 kuna dijele Rovinj, Novigrad i Buzet, koji se ipak razlikuju po iznosima koje isplaćuju za drugo i svako iduće dijete. U Rovinju su početkom ove godine naknadu za prvo dijete povećali za 500 kuna, a ranije je ona iznosila 1.500 kuna. U tom gradu roditelji će za drugo dijete dobiti novčanu pomoć u iznosu od 3.000 kuna, a za treće i svako naredno Grad Rovinj im daje 4.000 kuna.

Najniže naknade što se gradova tiče u Istri isplaćuju Pula i Buje. U tim će gradovima roditelji za rođenje bebe dobiti jednokratan iznos od tisuću kuna. Ispada da je po tom pitanju Pula "najškrtiji" grad, budući da Buje za drugo dijete isplaćuje 1.500, a za treće 2.000 kuna. U Puli je pak naknada za svako dijete tisuću kuna, a do 2016. godine ta je naknada iznosila 500 kuna.

Apsolutni rekorder po isplaćenom iznosu je Općina Bale koja za svako dijete daje po 10.000 kuna. U toj su nam Općini samo kratko odgovorili da je naknada povećana početkom 2018. godine, a prije toga je iznosila 5.000 kuna.

Dobar primjer je i Općina Fažana gdje je naknada udvostručena unazad dvije godine. Danas roditelji za rođenje bebe u Fažani dobivaju 4.000 kuna, za drugorođeno dijete 5.000, a za treće dijete 6.000 kuna. Za svako sljedeće dijete, roditelji će dobiti 10.000 kuna.  

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter