U GASTRO KLUBU

SAVRŠEN SPOJ VJEŠTINA I ZNANJA TRI KULINARSKA MAGA Hrvoje Zirojević s morem, Ivan Pažanin s tjesteninom, a Dragan Jovanović s mesom

| Autor: Lara BAGAR

Ovo je sjajna priča. Dajemo jedno životno iskustvo i znanje. Uostalom sve se vrti oko dobre spize i društva. Kada je dobra klopica i spiza sve je lakše kroz život, mudro će Hrvoje Zirojević. Atmosfera je ugodna, prijateljska, kao doma. Jer kuhinja je duša doma, a Gastro klub se u tri godine pozicionirao kao referentno mjesto za sve ljubitelje gastronomije

 

Mediteranska se kuhinja s pravom naziva najzdravijom kuhinjom. A kada je ona moderna, onda je očaravajuća. A mora biti kada su igri zaljubljenik u more i njegove plodove Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin i domaćin Dragan Jovanović. Tako su nedavno kroz neke nove okuse i mirise ljubitelje dobre kuhinje uz prijateljsko druženje i profesionalno vodstvo vodila tri gastro majstora kroz radionicu u Gastro klubu za koju se, doslovno, tražilo mjesto više. Pridodan je još jedan edukacijski dan kako bi se zadovoljili apetiti svih onih željnih savladavanja novih kulinarskih vještina.

gg

Raspored snaga bio je - šesnaest polaznika, tri kulinarska maga i četiri slijeda. Tri kuhara, tri rukopisa koja su se međusobno ispreplitala i nadopunjavala. Zirojević s morem, Pažanin s tjesteninom, a Jovanović s mesom. Savršen spoj vještina i znanja. Meni je sadržavao četiri slijeda. Uvod je carpaccio od dimljene sabljarke, nakon toga je Zirojević napravio rižoto s dimljenim plodovima mora, potom Pažanin tjesteninu od guščjih jaja OPG-a Horg punio mascarponeom i repovima škampa te umakom od krljušti kozice, dok je Dragan bio zadužen za prepelice s algama.

Male tajne velikih majstora

Atmosfera je ugodna, prijateljska, kao doma, jer kuhinja je duša doma, a Gastro klub se u tri godine pozicionirao kao referentno mjesto za sve ljubitelje gastronomije, svojevrsni gastro laboratorij. I ovog se puta kemijalo s namirnicama koje su prezentirale modernu mediteransku kuhinju. Spoj tradicije i inovacije. Tako su se microgrinsi od daikona ili japanske rotkvice uvijek prisutnog OPG Horga iz Vinkurana savršeno spajali s ribom. Od guščjih jaja spravljala se tjestenina, a prepelice su se zamatale u algama. Intrigantno i neodoljivo.

gg

Svi surađuju i profesionalci i amateri. Nema razlike. Svakom se pridaje ista pažnje, od najmlađeg 12-godišnjeg Jana koji ne propušta ni jednu radionicu do profesionalaca koji su došli još nešto naučiti. Što je prostorija zadimljenija to je atmosfera opuštenija. Polaznici pitaju, chefovi odgovaraju, pokazuju, otkrivaju male tajne velikih majstora.

- Upravo smo finiširali rižoto sa svježim školjkama, kozicama i dimljenim školjkama. Tu je i svježa riba na kamenicama kao tartuf. Radili smo cannole od tune s ganacheom od guščje jetre. Imamo cipla i jako puno stvari, puno jela, interesantno je“, s puno ljubavi prema namirnicama će Hrvoje Zirojević koji je u gastro klubu već drugi put.

gg

Zirojević je prava faca, bard mediteranske kuhinje. Ovog vrhunskoga kuhara restorana, poznati vodič Gault & Millau proglasio je najboljim hrvatskim chefom, a priznanje je dobio i restoran Laganini na hvarskom otočiću Palmižani. Hrvoje Zirojević jedan je od najpoznatijih dalmatinskih vrhunskih kuhara, a i prvi hrvatski osvajač medalje na Svjetskom kupu. Kao član hrvatske kuharske reprezentacije jedini je prije 11 godina osvojio srebrnu medalju u Moskvi. Zlatnu medalju tada nije osvojio nitko, što znači da je bio pobjednik. Nakon toga osvojio je još niz medalja i priznanja. Iako ga ljubitelji gastronomije poznaju i cijene, u središte interesa javnosti došao je prošlo ljeto kada je kao glavni kuhar oduševio Bona Voxa i njegove prijatelje. Poznati pjevač tražio je i insistirao da mu se Hrvoje Zirojević pridruži za stolom, a uz to što mu se naklonio u restoranu Laganini na Palmižani, gdje Hrvoje ljeti radi, Bono Vox javno mu se zahvalio na službenoj stranici U2. Talentirani chef također je zadivio i Beyonce ali i kraljevske obitelji s istoka. Skroman i predan, oduševljava gdje god se pojavi. Jedna od njegovih obožavateljica je i Sandra Domijanić Zdravec koja ne propušta ni jednu radionicu u Gastro klubu, pa tako nije ni ovu.

gg

- Ovo mi je jedna vrsta terapije. Obožavam kuhati. Ovdje nam dolaze izuzetni ljudi, posebice kada ti dođe jedan meštar kao što je Zirojević ti ga upijaš kroz sve moguće pore. Pokušavaš nešto zapisati, ali to apsolutno nema smisla, jer on te odvede u neki trans. Kada čuješ kako objašnjava na koji način možeš upotrijebiti namirnice, e pa to je totalni trans, oduševljeno će Sandra. Ne propušta ni jednu radionicu - ni kada je Željka (Klemečić), ni Ivan (Pažanin) ni kada je kako veli Sandra "Naš David Skoko. "Ovdje se zabavimo, naučimo i kuhamo sa super namirnicama", veli i slaže se s prijateljicom Ninom koju je upoznala na radionici. Nina je, veli društvo, pravi talent. Možda i ona uskoro bude vodila koju radionicu, komentiramo, a ona će „Polako, treba učiti.“ A učilo se od najboljih. Pripremala se dimljena sabljarka s pulpom od naranče posuta s malo crnih maslina i sušenom rajčicom. Bio je tu ceviche od lubina , kompot od tune. To je Zirojevićev potpis. More mu je najveća inspiracija i smatra da je od ribe i rakova sve iskoristivo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum