saznajemo

SABIRNI CENTAR VODNJANSKOG IDS-a: Nije samo bivši zamjenik gradonačelnika Enea Codacci dobio posao u LAG-u Južna Istra. Tu mu društvo pravi bivša vodnjanska pročelnica Moira Drandić Pauro

Koliko nam je poznato, ni Moira Drandić Pauro, kao ni Enea Codacci, nije izabrana putem natječaja. Možda se ispostavi da je i Drandić Pauro, poput Codaccija, slala životopise na pregršt adresa, pa i na onu LAG-a, a ovi su je objeručke prihvatili jer, kako nam je protumačio predsjednik te udruge, marčanski načelnik Predrag Pliško, "popriličan je problem najti nikega ki ima iskustva, pogotovo s europskim fondovima i tim stvarima"

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Moira Drandić Pauro

Moira Drandić Pauro


Nije predsjednik gradske podružnice IDS-a i bivši zamjenik vodnjanskog gradonačelnika Enea Codacci jedini IDS-ovac koji je zbrinut u Lokalnoj akcijskoj grupi (LAG) Južna Istra. Na mjestu voditeljice te udruge, čiji su osnivači gradovi i općine, koji javnim novcem plaćaju godišnju kotizaciju čime se financiraju i plaće djelatnika LAG-a, prije oko pola godine zaposlena je Moira Drandić Pauro, bivša pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte u Gradu Vodnjanu. Koliko nam je poznato, ni ona, kao ni Codacci, nije izabrana putem natječaja. Možda se ispostavi da je i Drandić Pauro, poput Codaccija, slala životopise na pregršt adresa, pa i na onu LAG-a, a ovi su je objeručke prihvatili jer, kako nam je protumačio predsjednik te udruge, marčanski načelnik Predrag Pliško, "popriličan je problem najti nikega ki ima iskustva, pogotovo s europskim fondovima i tim stvarima".

Drnadić Pauro je 21. svibnja 2021. još uvijek bila pročelnica. Njeno se ime spominje u vijesti o primopredaji vlasti kada novog gradonačelnika Edija Pastrovicchija u Gradu, uz bivšeg gradonačelnika Klaudija Vitasovića, dočekuju svi pročelnici, a među njima i Drandić Pauro. Svega mjesec dana nakon toga odlazi iz Grada Vodnjana. No, nije pročelnička pozicija njen jedini doseg. Politički je imala vrlo visoku poziciju u vodnjanskom IDS-u u kojem je koncem 2017. izabrana u Predsjedništvo gradske podružnice. Tu joj je društvo pravio spomenuti Codacci pa ispada da su to dvoje na neki način nerazdvojni.

Drandić Pauro jučer nismo uspjeli dobiti na mobitel. U SMS poruci nam je napisala da je na bolovanju i da kontaktiramo ured LAG-a, što smo i učinili, no odgovor do zaključenja članka nismo dobili. Pliško nam se također nije javljao na mobitel. I on nam je uputio SMS poruku u kojoj se opravdava da je privatno spriječen odgovoriti na naša pitanja (jučer op. n.) te da će to učiniti danas.

Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana, nam pak kaže da je i sam glasao za to da se zaposli Drandić Pauro, ali ga s druge strane, tvrdi, nitko nije kontaktirao, niti išta pitao o zapošljavanju Codaccija. Ističe da nije imao nikakve veze s angažmanom predsjednika vodnjanskog IDS-a u LAG-u, kako je to aludirao njegov prethodnik na toj poziciji Filip Macan. Što se tiče Moire Drandić Pauro, pojašnjava da mu je na Skupštini LAG-a bilo prezentirano da će ona primati plaću iz projekata koje LAG bude provodio, što mu nije djelovalo sporno. Na upit smatra li da je LAG Južna Istra, čiji je suosnivač, a djelomično i financijer Grad Vodnjan, postao na neki način sabirni centar IDS-a, Pastrovicchio kaže da to ne želi komentirati.

Zanimljivo je da već nekoliko dana bezuspješno pokušavamo doći do informacije tko zapravo čini LAG Južna Istra, odnosno tko donosi odluke u toj udruzi. Pastrovicchio nam, recimo, otkriva da je on kad je preuzeo kormilo Grada automatizmom postao i član Skupštine LAG-a, ali ni on sam nije siguran tko je u Upravnom odboru i na koji način sve skupa u toj udruzi funkcionira. Naime, nejasno mu je da se o zapošljavanju Moire Drandić Pauro raspravljalo, a da ga za Codaccija nitko ništa nije pitao.

I Općina Medulin je među osnivačima LAG-a, pa je stoga i njihov načelnik Ivan Kirac član Skupštine, koji nam zapravo potvrđuje riječi Pastrovicchija - o Codaccijevom zapošljavanju nitko ništa nije pitao. Dapače, Kirac kaže da nije ni dobio poziv za nekakav sastanak u LAG-u. Očito je u ovom slučaju odlučivao Upravni odbor, koji ne znamo tko točno čini.

Koncem prošlog tjedan smo za komentar o zapošljavanju u LAG-u zamolili i predsjednika IDS-a, ali i načelnika Barbana, koji je također član te udruge, Dalibora Pausa, no poručio nam je da se obratimo "tijelima udruge". To što i on čini ta tijela valjda ga ili ne zanima ili nije svjestan problema.

Iako bi rad udruge trebao biti transparentan, to u ovom slučaju nije tako. Doduše, u Statutu udruge piše: "Rad LAG-a je javan. Javnost rada osigurava se i ostvaruje pravodobnim i istinitim obavještavanjem članova LAG-a putem web stranice LAG-a, sredstava javnog priopćavanja, dostavom pisanih materijala i putem sjednica tijela LAG-a. Predstavnici javnog priopćavanja mogu prisustvovati sjednicama tijela LAG-a i izvještavati javnost o radu tijela LAG-a, osim u slučajevima kada Upravni odbor iz opravdanih razloga donese odluku o isključenju javnosti." Izgleda da je Upravni odbor u Codaccijevom, ali i u slučaju Drandić Pauro donio odluku da isključi javnost.

Što se tiče rada udruge, odnosno zbog čega ona uopće postoji, na njihovim mrežnim stranicama piše da je LAG "oblik lokalno-privatnog partnerstva koje čine predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, privatnog sektora te civilnog društva, a temelji se na LEADER pristupu". Zatim: "LEADER pristup je suradnja između državne uprave, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i privatno- komercijalnog sektora s ciljem definiranja razvojnih smjernica na lokalnoj razini, razvijanja kapaciteta te razmjene znanja i iskustava ruralnih zajednica." LAG Južna Istra čine gradovi Vodnjan i Rovinj, te općine Barban, Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Medulin, Bale i Kanfanar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini