AKTUALNI SAT

ROVINJ U izradi prijedlog funkcioniranja kulturnih i sportskih udruga

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Vjerujem da ćemo imati i snage i moći pronaći način da prema socijalno ugroženim skupinama usmjerimo određene prihode i određene mjere u trenutku kada to bude potrebno, izjavio je, između ostalog gradonačelnik Paliaga, u odgovoru SDP-ovom vijećniku Subotiću, o tome kako će se Grad nositi s teškoćama u gospodarstvu

 

Najaktualnija vijećnička pitanja s aktualnog sata Gradskog vijeća Rovinja odnosila su se na problematiku vezanu uz pandemiju koranavirusa, i to od provedenih aktivnosti i investicija od kojih se nije odustajalo do pitanja vijećnika SDP-a Gorana Subotića o planovima Grada vezanih za situaciju i poteškoće u gospodarstvu. 

Priprema rebalansa

- S prvim rebalansom proračuna pokušat ćemo održati stabilnost investicijskih ciklusa koje je Grad već započeo te isto tako nastojati zadržati balans u poreznim prihodima. Već sada vidimo da će porez na dohodak drastično padati, da će porez na javne površine biti veoma nizak, kao i da će prihodi od najamnina također biti vrlo niski. Upravo iz tih razloga izradit ćemo jedan prijedlog kojim će se određenom djelu kulturnih i sportskih udruga omogućiti njihovo funkcioniranje. Prioritet nam je i zadržavanje visoke socijalne komponente koja je već bila ugrađena u naš proračunu uz preduvjet da turistička sezona ipak donese neku vrstu prihoda. Međutim, ukoliko do toga ne dođe i ukoliko 'nestane' veći dio prihoda, važno je istaknuti da Rovinj ima prednost nad drugim gradovima jer nije zadužen te raspolaže određenim viškom s kojim može osigurati funkcioniranje Grada do oporavka gospodarstva uz manjak nekih ostalih aktivnosti. Ipak, vjerujem da ćemo imati i snage i moći pronaći način da prema socijalno ugroženim skupinama usmjerimo određene prihode i određene mjere u trenutku kada to bude potrebno, odgovorio je gradonačelnik Rovinja, dr. Marko Paliaga. 

Prošli 'Gradski vrtovi'

Kao i što je i najavljivano, vijećnici su usvojili Odluku o provođenju projekta "Gradski vrtovi". Podsjećamo, u pitanju je pet tisuća četvornih metara obradivog zemljišta na području Gripola, koje će Grad pretvoriti u vrtne parcele od 50-ak kvadrata i temeljem javnog poziva osigurati, po određenim kriterijima, mogućnost da građani Rovinja uz minimalnu naknadu od kune po četvornom metru, dobiju svoj vrt na kojem će opet, prema propozicijama javnog poziva, moći saditi povrće, jagodičasto voće i začinsko bilje za svoje potrebe.

Kako se čulo na Vijeću, javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela na korištenje i s rokom od dvije godine uskoro će biti raspisan. Pravo podnošenja zahtjeva za davanje na korištenje vrtne parcele imaju osobe s prebivalištem na području Grada Rovinja koje nemaju u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju drugo obradivo zemljište, dok zahtjev može podnijeti samo jedan član zajedničkog kućanstva.

Na dnevnom redu sjednice našlo se i više izviješća o radu gradskih ustanova za 2019. godinu, među kojima i Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik", Muzeja grada Rovinja, Pučkog otvorenog učilišta i Javne vatrogasne postrojbe Rovinj. Također, usvojeno je izviješće o stanju sigurnosti na području Rovinja u prošloj godini, kojeg je podnio načelnik PP Rovinj Branko Ivan Bestulić.

- U odnosu na prethodnu, 2018. godinu, evidentirano je smanjenje kaznenih djela za 40 posto te nisu evidentirani događaji koji bi bitno utjecali na sigurnost ljudi i imovine, rekao je Bestulić, te opće stanje sigurnosti na području Grada, i to za prošlu godinu, generalno ocijenio dobrim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater