STRATEŠKE DJELATNOSTI GRADA

Rezultat uspješne suradnje s poljoprivrednim udrugama: Poreč dobio URBANI PČELINJAK

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Poreč ulaže sredstva u pčelarstvo

Poreč ulaže sredstva u pčelarstvo


U cilju jačanja poljoprivrede kao jedne od strateških djelatnosti Grada Poreča, a na temelju odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Poreča za 2021. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata organizacija civilnog društva u području poljoprivrede, Upravni odjel za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča i ove je godine raspisao Javni natječaj za financiranje programa i projekata organizacija civilnog društva u području poljoprivrede. Radi se o natječaju koji Grad objavljuje svake godine, a koji rezultira projektima usmjerenim promociji lokalne poljoprivrede, edukacijama, i novim sadržajima za Poreč i Poreštinu.

Tako je, primjerice, Udruga pčelara ˝Nektar˝ Poreč kroz svoj rad duži od 30 godina okupila veliki broj pčelara na području Poreštine. Broji oko 60 članova, a najvažniji su ciljevi udruge okupljanje pčelara, skrb o njihovim interesima te razvijanje međusobnog povjerenja i suradnje. Sufinanciranje rada udruge od Grada Poreča ukazuje na porast broja registriranih pčelara za 20 posto, a neki od važnijih projekata koji se provode su edukacije pčelara Udruge Nektar, skidanje rojeva u gradu i okolnim mjestima, pomoć pčelarima za prehranu pčela u nedostatku hrane u prirodi, te nabava pčelarske opreme i košnica. Posebno se ističe suradnja sa Srednjom školom Mate Balote iz Poreča i edukacija mladih pčelara, kao i postavljanje prvog urbanog pčelinjaka u naselju Mate Balota, koje će ovoga proljeća biti napučen rojem pčela i tako im pomoći u njihovom razvitku, a kod građana osvijestiti važnost uloge pčela u funkcioniranju prirode.

Pčelari su ove godine organizirali i humanitarnu akciju prikupljanja meda "Od srca, tvoj pčelar", u kojoj je podijeljeno 230 teglica meda porečkim vrtićima i Domu za starije i nemoćne osobe Poreč.

Udruga BIO ISTRA - Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života prepoznata je u lokalnoj zajednici kao dobar organizator zajedničkih nastupa poljoprivrednih proizvođača te dobar koordinator volontera. Udruga u suradnji s Gradom Porečom sustavno provodi program Ekosfera Poreč. Iz tog su programa u protekle dvije godine proizašla dva prepoznatljiva projekta za Poreč "Ekosfera Poreč - grad koji miriše, miriše na još" i "Ekosfera Poreč - Putem ružmarina", usmjereni na osmišljavanje oaza mediteranskog bilja po Poreču.

Inače, Udruga Agro Poreč od 1996. godine svojim djelovanjem nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Poreča s ciljem očuvanja poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja radne snage te očuvanja ruralnog područja. Uz sufinanciranje Grada Poreča naručuju i dijele sadni materijal (lozni cjepovi, masline i voće), promoviraju vinare i maslinare na manifestacijama, sajmovima i putem različitih medija. Udruga je registrirani održivač sorte maslina Porečka rosulja te je održava, razmnožava i dijeli poljoprivrednicima i formira matične nasade za daljnju proizvodnju. Također, organizatori su Nacionalnog šampionata u rezidbi maslina koji je do sada održan deset puta, kao i "Tekućeg zelenog zlata Istre" koje se održava 25 godina u suradnji s ostalim udrugama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom