ZAVRŠENI PREGOVORI O ISPLATAMA

Radnicima Valamara božićnica od 1.800 kuna, a sezoncima tisuću ili 600 kuna

| Autor: Glas Istre
(Foto Valamar)

(Foto Valamar)


Nakon što je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sa najvećom turističkom grupacijom u Hrvatskoj Valamar Rivieri, uspješno dogovorio nagrade za sezonu, zapošljavanje preko 400 radnika na neodređeno vrijeme, 13. plaću, dogovorene su i božićnice za stalne i sezonske radnike.

Svi radnici koji su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme kao i radnicima sa cjelogodišnjim ugovorom koji su u radnom odnosu na dan 1. prosinca 2021., isplatit će se božićnica u iznosu od 1.800 kuna. Radnicima koji su bili u radnom odnosu više od 6 mjeseci, a to su stalni sezonci i veliki broj sezonskih radnika, dobit će božićnicu u iznosu od 1.000 kuna, a sezonski radnici koji su bili u radnom odnosu manje od 6 mjeseci, ali više od dva mjeseca dobiti će božićnicu u iznosu od 500 kuna.

Za naglasiti je da je tijekom sezonskih mjeseci od srpnja do rujna, znači u periodu najintenzivnijeg rada, svim radnicima, znači i stalnim i sezonskim, isplaćene pored plaća (koja za puni fond sati nisu bile niže od 5.000 kuna neto) nagrade od 2.000 do 4.100 kuna, ovisno u kojem su mjesecu radnici započeli s radom. Svim radnicima koji su bili zaposleni do konca svibnja, u srpnju je isplaćeno 1.300 kuna, u kolovozu 1.200 kuna i rujnu 1.600 kuna, dok je radnicima koji su započeli rad u lipnju, do kraja rujna isplaćeno 3.000 kuna, odnosno onima koji su započeli raditi u srpnju ukupno je isplaćeno 2.000 kuna). Nadalje, početkom studenog s oko 400 sezonskih radnika, odnosno stalnih sezonaca sklopljen je ugovor na neodređeno vrijeme, dok je s velikim brojem radnika zasnovan radni odnos za stalne sezonske poslove, čime su se stvorili preduvjeti za uspješnu pripremu sezone 2022. godine.

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije stalno ističemo, da samo radnici kojima su osigurani dobri uvjeti rada, odnosno stabilna primanja i cjelogodišnje zaposlenje, su najlojalniji radnici, koji mogu pružiti kvalitetu, koja je osnova dugoročnog održivog turističkog poslovanja. Samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme i/ili na poslovima stalnog sezonca, te sklapanjem ugovora na najmanje 9 mjeseci, odnosno dobrim primanjima može se osigurati dovoljan broj radnika, posebno kvalitetnih radnika.

Zbog navedenog, raduje nas da smo uspjeli sa poslodavcem dogovoriti i 13. plaću u visini od 5.000 kuna neto za sve stalno zaposlene radnike i radnike sa cjelogodišnjim ugovorom o radu, a za sezonske radnike koji su radili posljednje 3 sezone, odnosno koji su se iskazali u svojem radu, nagradu u istom iznosu (5.000,00 kuna neto) koja će im biti isplaćena najkasnije u lipnju 2022. godine.

Naravno, sve su to radnici i te kako zaslužili, jer bila je ovo jedna od najtežih turističkih sezona u posljednjih 10-tak i više godina. Suočavali smo se s brojnim izazovima i neizvjesnostima, od toga da sezona neće ni krenuti, do intenzivnog starta, sa evidentnim nedostatkom radnika, posebno kvalitetnih. U veoma kratkom, ali veoma intenzivnom periodu od svega 2 mjeseca, ostvarili su se dobri rezultati koji su omogućili nagrađivanje svih radnika, kao i stalnih sezonaca i svih sezonskih radnika, poručila je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom