SAZNAJEMO

PUČKA PRAVOBRANITELJICA predlaže da se Istarski klub premjesti iz Ilice. Spasiti ga može Istarska županija, ali cijena je paprena

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Hoće li istarski studenti na ulicu ili će se pronaći neko rješenje za opstanak njihovog Kluba u srcu Zagrebu, pitanje je na koje u ovom trenutku nitko od nadležnih ne daje jasan odgovor. Dakle, još je neizvjesna sudbina Kluba studenata Istre Mate Balota koji se na istoj adresi u zagrebačkoj Ilici 13 nalazi preko 50 godina.

Štoviše, problemi ne prestaju, a "slučaj Istarski" završio je kod pučke pravobraniteljice. Sudeći po njenim odgovorima, izgledno je da bi upravo ona mogla zapečatiti sudbinu istarskog kluba u centru Zagreba.

Očito je da u Uredu pučke pravobraniteljice naginju opciji da se studenti isele zbog čestih pritužbi stanara. Kažu da se radi o višegodišnjem problemu s kojim se susreću stanari i to ponajviše zbog buke koja dopire iz kluba kao i zbog onečišćenja zgrade. Zbog svega toga je pravobraniteljica tražila očitovanja Državnog inspektorata, Policijske uprave zagrebačke, Porezne uprave te Ministarstva državne imovine.

- Informacije koje smo dobili ukazuju da problem buke i onečišćenja zgrade postoji, a kako se radi o prostoru u državnom vlasništvu, predložili smo Ministarstvu državne imovine da se za potrebe Kluba studenata Istre pronađe drugi odgovarajući prostor u centru grada ili da se od sanitarne inspekcije Državnog inspektorata zatraži utvrđivanje mjera zaštite od buke, odgovaraju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

U Ministarstvu državne imovine pak vele da studenti i dalje koriste prostor u Ilici 13. Potvrđuju da i na njihovu adresu konstantno dolaze pritužbe obližnjih stanara na ponašanje posjetitelja i članova udruge kao i na uništavanje zgrade i dvorišta. Izgledno je da do njih očitovanje pravobraniteljice još nije stiglo, a kad dođe, Ministarstvo će odlučiti hoće li Klub ostati na istoj adresi ili će im se pokušati pronaći drugi prostor.

U Ministarstvu državne imovine ignorirali su naš upit što misle o ponudi Istarske županije koja taj prostor želi kupiti, no nekako sve ide u smjeru da prostor neće prodavati, te da će na koncu studente iseliti.

Iako se pred europske izbore tadašnji župan, a danas europski zastupnik Valter Flego svojski potrudio na račun Istarskog kluba prikupiti koji glas, pokazalo se da je njegova nagla ponuda da o trošak poreznih obveznika kupi prostor u srcu Zagreba bila samo "kec na desetku" u jeku kampanje za Bruxelles.

Bilo je to odmah jasno, a sada, deset mjeseci nakon što je bivši ministar državne imovine Goran Marić studentima javno zaprijetio izbacivanjem, i dalje se ne zna hoće li studenti ostati u klubu. Dok je još vodio Županiju, Flego je od ministra Marića tražio da povuče odluku o izbacivanju studenata i obnovu ugovora kako bi Klub mogao neometano djelovati u sadašnjem prostoru. Vlasništvo nad prostorom država je preuzela od Grada Zagreba,pa je Ministarstvo državne imovine lani pozvalo vodstvo Kluba na razgovor te ih upoznalo s namjerom iseljenja.

Niti je u međuvremenu istarski klub kupljen, niti su problemi oko prostora koji se prostire na 154 kvadrata riješeni. Budući da je inicijativu za kupnju prostora Kluba pokrenuo bivši župan koji je čak zatražio potporu istarskih gardova da se uključe u financiranje troškova, zanimalo nas je ostaje li i sadašnji župan Fabrizio Radin na tragu razmišljanja svog prethodnika. Pitali smo ga koji je njegov stav o kupnji i je li Županija od početnog pisma namjere ikad od Ministarstava dobila nekakav odgovor. Evo, što je odgovorio Radin.

- Klub studenata Istre "Mate Balota" u Zagrebu na istoj adresi djeluje od 1966. i godinama je kultno mjesto okupljanja, ne samo Istrijana, već i svih studenata u Zagrebu. Za Istarsku županiju i istarske studente Klub je od neprocjenjive važnosti jer doprinosi promociji našeg zavičaja u Zagrebu. Osjećaj pripadnosti njeguje se druženjem i okupljanjem, kao i aktivnostima koje promoviraju Istarsku županiju, njene običaje, kulturu i povijest. Iz tog smo razloga iskazali interes za kupnjom navedenog prostora i uputili dopis Ministarstvu državne imovine, kaže Radin.

Potvrđuje da Ministarstvo još nije donijelo odluku hoće li Županija biti u mogućnosti kupiti prostor, ili će se Klubu pronaći alternativni.

- Mi ćemo kao i dosad učiniti sve što je u našoj moći kako bi Klub studenata Istre "Mate Balota" u Zagrebu nastavio nesmetano djelovati na istoj lokaciji, zaključio je Radin.

Premda nikad nije otkriveno s kojom je ponudom prema Ministarstvu izašla Županija, procjenjuje se da bi taj prostor na atraktivnoj lokaciji na samo minutu hoda od središnjeg zagrebačkog trga mogao koštati između 2,8 i 3,4 milijuna kuna.

Luka Stemberga iz Kluba studenata Istre kaže da su zadnje kontakte s Ministarstvom državne imovine imali u kolovozu prošle godine te da im od tada nitko nije javio. Stemberga kaže da studenti zaslužuju ostati u tom prostoru, dodajući da nemaju nikakvih informacija kako će sve na kraju završiti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater