NAJNOVIJEPreminuo u 99. godini života

Preminuo Božo Milanović, NAJSTARIJI SVEĆENIK POREČKE I PULSKE BISKUPIJE

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Taj izuzetno vitalni svećenik, od umirovljenja u dobi od 89 godina, živio je u Svećeničkom domu u Puli, gdje je dane provodio u molitvi s krunicom u ruci. Osim hrvatskog, aktivno je poznavao talijanski, njemački i slovenski jezik

Velečasni Božo Milanović, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo 15. lipnja u Svećeničkom domu u Puli, u 99. godini života i 75. godini svećeništva.

Izuzetno vitalan

Vlč. Milanović rođen je 23. travnja 1920. godine u mjestu Brinjani, nadomak Kringe, u Pazinskom dekanatu, od oca Franje Milanovića i majke Foške Vitulić. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Kringi, srednju školu završio je u sjemeništu u Kopru, svećeničku formaciju stekao je na bogosloviji u Gorici, a za svećenika je zaređen 4. lipnja 1944. Nakon ređenja služio je dvije godine u župama Lanišće, Brest i Slum. Od 1946. do umirovljenja, 2009., bio je župnik u župama Dolenja Vas, Boljun i Vranja, pune 63 godine. Usporedno s tim, kraće je vrijeme početkom devedesetih godina upravljao i župama Lanišće, Brest i Slum. Taj izuzetno vitalni svećenik, od umirovljenja u dobi od 89 godina, živio je u Svećeničkom domu u Puli, gdje je dane provodio u molitvi s krunicom u ruci. Osim hrvatskog, aktivno je poznavao talijanski, njemački i slovenski jezik.

Upravo je pred desetak dana, 4. lipnja, proslavio 75. obljetnicu svećeništva, a jubilej je, prema želji slavljenika, obilježen u krugu zajednice Svećeničkog doma Betanija. Sa svojih 99 godina bio je najstariji svećenik Porečke i Pulske biskupije, generacija bl. Miroslava Bulešića, 20 dana stariji od njega, i uvijek ga se rado sjećao. Spominjući se krvave krizme, ispričao je da je toga dana i on trebao biti ondje.

Dug život

"Tog kobnog 24. kolovoza 1947. bila je nedjelja, želio sam najprije izvršiti svoje obveze prema župama kojima sam upravljao kako bih poslije toga na miru mogao posvetiti vrijeme posjetu susjednoj župi, Lanišću", ispričao je vlč. Milanović. No, spletom okolnosti ili voljom Božjom, nije dospio onamo, jer, eto, vidimo da je u Božjem planu bilo da poživi dug život kao Kristov svećenik. Sprovodna misa i sprovod bit će u župi Kringa, u utorak u 16 sati, javlja Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam