OD VRHA DO DELOŽACIJE

POTPUNI KRAH POZNATOG LABINSKOG PODUZETNIKA ŽELJKA MATELIĆA: "Nekad sam imao tri mercedesa, 17 kombija i 80 radnika, a danas sam beskućnik"

| Autor: Branko BIOČIĆ
Željko Matelić

Željko Matelić


Matelić smatra da je oštećen i opljačkan, no činjenica je da se on 2017. pojavio na listi dužnika Porezne uprave s rekordnim dugom od čak 288 milijuna kuna, čime je bio prvi na listi dužnika državi. On tvrdi da je država njemu dužna 560 milijuna kuna

Poznati labinski poduzetnik Željko Matelić koji je nekad raspolagao popriličnim bogatstvom od nedavno je - beskućnik. On i njegova supruga Dragica ostali su bez obiteljske kuće u Rapcu koja im je odlukom suda ovršena. Dogodilo se to u prisutnosti predstavnika suda, policije, odvjetnika i hitne pomoći i brojnih znatiželjnih susjeda.

Željko Matelić, danas 72-godišnji umirovljenik, na početku karijere deset je godina u bivšoj državi radio kao trgovački predstavnik vukovarske tekstilne tvrtke Vuteks za Sloveniju, Hrvatsku i BiH, a zatim je isti posao radio deset godina za tvrtku Slateks iz Banja Luke. Nakon toga radio je godinu dana na Braču u Nerežišću kod Nenada Kušćevića, oca bivšeg ministra Lovre Kuščevića, koji ga je naučio radu s tekstilnim strojevima i omogućio mu kupnju tih strojeva u Njemačkoj. Tako Matelić 1986. postaje privatni obrtnik te osnova vlastitu tvrtku Ekskluziv za proizvodnju i trgovinu tekstilom, a imao je i nekoliko malih tvrtki. Na Labinštini je bio najpoznatiji kao vlasnik nekad vrlo popularnih disko klubova Venera i Zeus u zgradi 2. mart pored autobusnog kolodvora koju je uzeo u najam a zatim i kupio, a kojom je upravljala njegova tvrtka Ekskluziv.

No da nešto nije u redu postalo je jasno 2012. godine kada je ta tvrtka - ovršena. Godinu dana kasnije Matelić je otišao u mirovinu i tad je, kako kaže, započela agonija koja je završila prodajom obiteljske kuće.

- Imao sam tri mercedesa, 17 kombija, 80 radnika zaposlenih u svojim tvrtkama, obiteljsku kuću u Rapcu, poslovne prostore u Sloveniji i poslovnu zgradu 2. mart u Labinu, a sad sam beskućnik. Nemam ništa, nemam ni gdje spavati, napišite da sam prepušten ulici. Prve dvije noći prespavao sam kod sina u Umagu koji mi kaže da sam za sve sam kriv i da sam sve to sam zakuhao. Supruga Dragica je bolesna, dugo godina pati od depresije a ja sam prošle godine pretrpio moždani udar. Ne znam gdje ću, morao sam prije deložacije osloboditi kuću od osoba i stvari, po suprugu je dan ranije došao sin iz Umaga a ja sam ostao. Nakon deložacije neke sam stvari ostavio kod susjeda a neke natrpao u auto i otišao prespavati kod sina, a dalje ne znam što ću i kuda ću. Vjerojatno ću u Brgudac u staru kuću roditelja moje supruge. Osjećam se jadno, do sada nikad u životu nisam plakao, rekao nam je Željko s kojim smo razgovarali nakon što je iz Umaga jučer stigao u Labin obaviti još neke privatne obveze.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum