STUDENTI 11 HRVATSKIH FAKULTETA ZAJEDNO ORGANIZIRAJU NAJVEĆE STEM DOGAĐANJE GODINE

Poreč domaćin međunarodnog studentskog natjecanja u znanju i sportu


Više od stotinu studenata volontera s 11 hrvatskih STEM-usmjerenih fakulteta i sveučilišnih odjela stvorilo je STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Ovo događanje održava se po prvi puta u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja. Više od tisuću natjecatelja STEM Gamesa očekuje natjecanja u znanju i sportu te edukativni i zabavni program.

Prilika za razmjenu znanja i iskustava

Sudjelujući u natjecanju i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima, studenti će upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imati priliku razmijeniti znanja i iskustava. Cilj STEM Gamesa je poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta kao i zdravoga načina života.

Generalna tema STEM Gamesa 2018 je NextGen Society kojom se pred natjecatelje stavlja izazov promišljanja o svemu što budućnost i razvoj tehnologije donosi i na koji će način tehnološki napredak promijeniti društvo u kojem živimo.

U natjecanju iz područja znanja studenti će se natjecati u četiri STEM Games Arene (Science Arena, Technology Arena, Engineering Arena i Mathemathics Arena) u kojima će se rješavati problemski zadaci u specifičnim poljima znanja. One obuhvaćaju koncept timskoga trodnevnoga natjecanja u kojemu studenti primjenjuju stečeno znanje pri rješavanju inženjerskih problema. U svakoj se Areni studenti bave podtemom kojom je definiran specifičan problem stavljen pred studente, a povezan je s generalnom temom. Sportska natjecanja na STEM Gamesima održat će se u devet sportova. Natjecanja će biti održana u muškoj i ženskoj kategoriji te kao pojedinačna ili ekipna. Studente se sudjelovanjem u sportskom dijelu natjecanja STEM Gamesa potiče na razvoj natjecateljskoga duha, primjenu načela pravedne igre te bavljenje sportom.

Uz odmjeravanje snaga u znanju i sportskim disciplinama, sudionici STEM Gamesa imat će priliku dodatno se educirati da bi bili u korak s trenutnim zbivanjima i trendovima u svome području. Edukativnim predavanjima, radionicama te demonstracijama projekata studenti će se upoznavati sa stanjem znanosti, inženjerstva i poduzetništva STEM zajednice.

Kviz općeg znanja i dobra zabava

Time ovaj događaj postaje više od natjecanja - edukativni program čini Gamese festivalom znanosti i inženjerstva. Studentski život kombinacija je učenja, rada, upoznavanja novih ljudi i zabave. Zabave neće nedostajati ni na STEM Gamesima. Osim u samome sportskome i znanstvenome dijelu natjecanja, svoj timski duh i umijeće studenti će moći pokazati i u kvizu općega znanja, beer pongu, društvenim i kartaškim igrama, a svoje motoričke i strateške sposobnosti u natjecateljskom igranju video igara (eSports).

Fakulteti koji sudjeluju u organizaciji STEM Gamesa su zagrebački FER, PMF, FSB i FOI, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka, Tehničko veleučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, Tehnički fakultet iz Rijeke, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Splita i Strojarski Fakultet u Slavonskom Brodu. (C. B. GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater