NAJNOVIJEPOČELA NASTAVA

PORASTAO BROJ ŠKOLARACA: Na sjeveru Istre 474 osnovaca, u Poreču 172 prvašića

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO, S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, B. BIOČIĆ, A. DAGOSTIN, B. PETROVIĆ
Prijem za porečke prvašiće

Zbog pedagoškog standarda, matična škola Buzet prvi puta nakon dugo godina umjesto dva, ima tri peta razreda * Osnovci malene područne škole na Ćićariji, četiri učenika prvog i drugog razreda, nastavu polaze u zgradi Općine Lanišće, u privremenoj učionici

Na istarskom sjeveru danas je u školske klupe sjelo 474 osnovaca od toga 56 prvašića koliko ih u aktualnoj školskoj godini polazi Osnovnu školu "Vazmoslav Gržalja", matičnu školu Buzet i područne škole Roč, Vrh i Lanišće. Zbog pedagoškog standarda, matična škola Buzet prvi puta nakon dugo godina umjesto dva, ima tri peta razreda. Nešto je više učenika nego prethodne nastavne godine na Vrhuvštini pa Područna škola Vrh ponovo ima samostalna odjeljenja u višim razredima, osim jedne kombinacije u višim i naravno dvije u nižim. U PŠ Vrh zaseban je tako peti i sedmi razred, a kombinacija u višim razredima je šesti i osmi razred.

Vannastavne aktivnosti

Ove godine, kaže ravnateljica škole Jadranka Bartolić Muzica, jako je puno izvannastavnih aktivnosti u matičnoj školi tako je primjerice uz redovni engleski jezik i izborni talijanski, te izborne predmete slovenskog jezika i kulture te bosanskog jezika i kulture po modelu C, kao izvannastavna aktivnost učenicima ponuđeno i učenje ruskog jezika.

Upravo je započela rekonstrukcija krova na školskoj zgradi u Lanišću, a dok traju radovi osnovci ove malene područne škole na Ćićariji, četiri učenika prvog i drugog razreda, nastavu polaze u zgradi Općine Lanišće, u privremenoj učionici.

Laniška općina svoje je školarce prvog dana nastave darovala slatkišima i školskim priborom. Načelnica Roberta Medica zaželjela im je uspješan početak godine i dobrodošlicu u prostorije općine, uz zahvalu Istarskoj županiji što je na inicijativu Općine Lanišće i ravnateljice osnovne škole, pokrenula radove na sanaciji krova područne škole i time spasila od propadanja zgradu koja se nalazi u središtu Lanišća te se u budućnosti zbog velike kvadrature može koristiti i u druge svrhe. Investicija je vrijedna oko 300.000 kuna, a sredstva su osigurali Istarska županija, HT i T- Com kao suvlasnici zgrade.

Roditelji puni strpljenja

Školske klupe dočekale su i čak 172 prvašića u Osnovnoj školi Poreč i Područnoj školi Žbandaj, zatim u Osnovnoj školi Finida i Područnoj školi Nova Vas te u Talijanskoj osnovnoj školi "Bernardo Parentin". Tako je u OŠ Poreč krenulo 80 prvašića uključujući i Područnu školu u Žbandaju. Matična porečka škola sada broji 61 učenika u tri prva razreda, dok ih je 19 krenulo u Žbandaj. U Osnovnoj školi Finida u tri razreda upisano je 67 učenika, dok je u područnoj školi u Novoj Vasi upisano 13 učenika. U Talijansku osnovnu školu "Bernardo Parentin" danas je krenulo šest prvašića. Dobrodošlicu njima i roditeljima zaželjele su ravnateljica OŠ Poreč Nadija Kos, v.d. ravnateljice OŠ Finida Anita Sijerković Radin, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te ravnateljica talijanske škole Ester Zarli i zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić Dobrilović.

- Prvi dan škole jedan je od najvažnijih dana u životu svakog čovjeka. Svi mi pamtimo svoje prve školske dane, učiteljice, razrede, klupe, prva nova prijateljstva, prva znanja i vrijednosti koje smo dobili u tom dobu. Dragi učenici prvih razreda, vama želimo sretan početak školske godine, da vam školske torbe ne budu preteške, da vam prva znanja budu zabava i da vam nova prijateljstva budu podrška kroz cijelo školovanje, rekao je gradonačelnik Peršurić te roditeljima zaželio puno strpljenja i razumijevanja "jer skupa s djecom okreću jednu veliku stranicu života".

Danas je nova školska godina započela i za 115 labinskih prvašića. U Osnovnoj školi Ivo Lola Ribar prvi put u školske klupe sjela su tako 72 prvašića, što je šest prvašića više nego lani. Njih 25 su polaznici matične škole, PŠ Vinež broji 19 prvašića, PŠ Kature 21, dok PŠ Vozilići ove godine ima sedam prvašića. Prvi put u školske klupe OŠ "Matija Vlačić" sjelo je njih sveukupno 43 djece, troje manje nego lani. Od toga njih 31 idu u dva odjeljenja u matičnoj školi te još 12 u PŠ Rabac. Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić svim učenicima, a posebno prvašićima, zaželio je uspješno školovanje i da veselo i zadovoljno provedu svoje vrijeme u školi, a učiteljima i profesorima te roditeljima uspjeh u radu, strpljenja i dobre volje u odgoju i osposobljavanju najmlađih.

Sufinanciranje radnih bilježnica

Općina Sveti Petar u Šumi ove školske godine sufinancira nabavu radnih bilježnica i školskog pribora za 101 učenika supetarske područne osnovne škole. U skladu s mogućnostima općinskog proračuna sufinancirat će se nabava radnih bilježnica i školskog pribora u iznosu od 200 kuna po učeniku. Financijska pomoć za učenike koji imaju prebivalište na području općine realizirat će se na način da će se dodijeljeni iznos uplatiti na tekući račun roditelja nakon dostave zahtjeva u općinski Jedinstveni upravni odjel do zaključno 30. rujna. Pravo na sufinanciranje ima kućanstvo koje nema financijskih obveza prema Općini. Obrazac za zahtjev za sufinanciranje radnih bilježnica može se skinuti na www.svpetarusumi.hr.

NA PULJŠTINI ŠKOLU POHAĐA 762 UČENIKA, 39 MANJE NEGO LANI: U školskim klupama ove godine 1.872 prvašića

Danas je u školske klupe u Istarskoj županiji po prvi puta sjelo 1.872 prvašića, deset manje nego lani, doznajemo od Marije Ivić Kačan, voditeljice Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Službe za društvene djelatnosti u Uredu državne uprave Istarske županije.

No, kako nam pojašnjava Ivić Kačan, to su podaci iz srpnja i vjerojatno je da ćemo lanjski broj učenika uskoro dostići, a možda i prestići, s obzirom na to da se uvijek netko može doseliti i upisati u školu tijekom cijele godine. Inače, kako pojašnjava, na području Istarske županije imamo 48 osnovnih škola koje, prema preliminarnim podacima, pohađa 15.316 školaraca.

Najveće doseljavanje ove godine, barem prema upisu u školu, zabilježeno je u Novigradu, gdje je u Osnovnu školu Rivarela upisano 53 učenika, dok ih je lani bilo 29. S druge strane, u OŠ Medulin je, recimo, u prvi razred upisano 17 učenika, 23 manje nego lani, kad ih je bilo 40. Zbog premalog broja djece ove se jeseni zatvara Područna škola Kašćerga, a dvoje upisane djece preusmjereno je u Područnu školu Trviž.

Na cijeloj Puljštini školu pohađa 762 učenika, 39 manje nego lani. U Puli je u školskoj godini 2019./2020., prema podacima iz osnovnih škola, upisano ukupno 545 prvašića, dok je u prošloj školskoj godini bilo upisano njih 570. Najviše ih je upisano u Osnovnoj školi Vidikovac - čak 85 prvašića, dok je najmanje upisano u Osnovnoj školi Monte Zaro, 23 prvašića.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam