Obljetnica smrti

Položeno cvijeće na grob Giuseppine Martinuzzi

| Autor: Branko BIOČIĆ

U povodu 94. obljetnice smrti labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi jučer su cvijeće na njezin grob na Gradskom groblju položili zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, potpredsjednik Zajednice Talijana Labin Tullio Vorano te predstavnica Narodnog muzeja Labin Olja Višković.

Pritom su podsjetili na njenu ostavštinu koja je nedavno, po njenoj oporučnoj želji iz 1897. godine, vraćena u Labin i danas se čuva u Narodnom muzeju Labin. Rođena je 14. veljače 1844. godine u dobrostojećoj obitelji u Labinu. Kao učiteljica službovala je u Osnovnoj školi u Galižani, zatim 1873. godine u osnovnoj školi u Labinu te naposljetku 1875. godine u Miljama (Muggia). Iako je po zanimanju bila učiteljica, ujedno je bila izvrsna odgajateljica i književnica, sposobna spisateljica i pjesnikinja, autorica pedagoških studija, pa i udžbenika za osnovnu školu.

Bez obzira na svoje građansko porijeklo, život je posvetila borbi za najsiromašnije, radnike i seljake, njihovom obrazovanju i izjednačavanju njihovih prava s bogatijima te borbi za pravo glasa žena. Učiteljica iz Starog Grada, mirovinu je dočekala u rodnom Labinu. Umrla je u noći 25. studenog 1925. godine, a njezin je grobni spomenik na gradskom groblju u Labinu nadvišen jednim stupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji treperi na vjetru, postao mjesto koje na jednostavnom kamenom natpisu nosi samo ime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter