JAVNI POZIV

Počinje energetska obnova zgrada u OPĆINI RAŠA

| Autor: Branko BIOČIĆ
Centar Raše (Arhiva Glasa Istre)

Centar Raše (Arhiva Glasa Istre)


Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA) kroz EU projekt HAPPEN nastavlja s provođenjem projektnih aktivnosti objavom Javnog poziva kojim će se financirati izrada projektne dokumentacije s ciljem energetske uštede u stambenim zgradama na području općine Raša.

HAPPEN (Holistic AProach and Platform for the deep renovation of the med residential built ENvironment), koji se provodi u sklopu programa Obzor 2020 i u kojem IRENA sudjeluje kao projektni partner, bavi se tematikom stimulacije tržišta duboke obnove zgrada s posebnim osvrtom na stambeni sektor na području Mediterana kroz upotrebu MedZEB (Mediterranean Zero Energy Building) pristupa. MedZEB pristup razvijen je kapitaliziranjem velike pozadine dostupnog znanja i najsuvremenijih rješenja, nadovezujući se na njih radi razvijanja novih rješenja usmjerenih na prevladavanje glavnih prepreka dubinske energetske obnove u mediteranskoj tržišnoj zoni.

Općina Raša odabrana je zbog svoje karakteristične tipologije zgrada. Projektna dokumentacija izrađena u sklopu ovog Javnog poziva moći će se iskoristiti za isti ili sličan tip zgrada, te će se na taj način olakšati cjelokupni proces i smanjiti troškovi izrade buduće projektne dokumentacije potrebne za energetsku obnovu zgrada.

Ovaj cilj je usko povezan s ciljevima projekta HAPPEN, koji nastoji replicirati učinke energetske obnove stambenih zgrada na široj skali na području cjelokupnog mediteranskog dijela Europske Unije. Financiranjem izrade projektne dokumentacije kroz projekt HAPPEN, stanovnicima općine Raša pruža se mogućnost olakšavanja procesa energetske obnove, te veća informiranost o raspoloživim opcijama obnove i uštede energije. Javni poziv otvoren je do petka, 4. lipnja ove godine, a detalji samog Poziva nalaze se na službenim web stranicama IRENA-e. Nakon završetka Javnog poziva IRENA će organizirati daljnje sastanke i radionice s ciljem širenja znanja i integracije aktivnosti projekta HAPPEN.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini