Zajednički dogovor

POČELA IZGRADNJA ROTORA KOD KANEGRE Montažni rotor za veću sigurnost na opasnom raskrižju

| Autor: Luka JELAVIĆ

O nekom sigurnijem prometnom rješenju govorilo se tako godinama, a prije četiri godine mještani su sami organizirali prosvjed tražeći od nadležnih da zaustave stradanja na tom raskrižju koje je posebno postalo opasno razvojem turističkog naselja i gradnjom velikog broja turističkih objekata na cijelom tom području

 

Sada je izvjesno da će biti ispunjena davnašnja želja brojnih građana i sudionika u prometu o gradnji rotora na kretanju za turističko naselje Kanegra. Radovi na gradnji montažnog rotora počeli su nakon zajedničkog dogovora i suradnje Grad Umaga, Grada Buje i Uprave za ceste Istarske županije koji će u određenim iznosima financirati gradnju kružnog prometa na tom važnom čvorištu na kojemu se spajaju ceste iz pravca Savudrije, Valice, Buja i glavnog ulaza u turističko naselje Kanegra. Vrijednost investicije je 650.000 kuna, a dogovoreno je da Grad Umag sudjeluje s polovicom sredstava, županijska Uprava za ceste financira gradnju s 35 posto, a Grad Buje s 15 posto potrebnih sredstava.

Građani koji često prolaze tim cestama svjedoci su loše preglednosti na tom križanju, zbog čega je često dolazilo do prometnih nesreća, pa i s poginulim osobama. O nekom sigurnijem prometnom rješenju govorilo se tako godinama, a prije četiri godine mještani su sami organizirali prosvjed tražeći od nadležnih da zaustave stradanja na tom raskrižju koje je posebno postalo opasno razvojem turističkog naselja i gradnjom velikog broja turističkih objekata na cijelom tom području, što je povećalo i broj sudionika u prometu, naročito u ljetnim mjesecima. Međutim, kao i uvijek kod nas, zapinjalo je u administrativnim vodama. Raskrižje je na administrativnoj granici područja gradova Umag i Buje, cesta Savudrija - Markovac je jedno vrijeme bila županijska, pa zatim državna, a to je sve otežavalo i odugovlačilo dogovore iako su postojali i konkretni projekti, prvo za veliki fiksni rotor, a zatim i montažni, kakav će i sada biti postavljen upravo zbog bržeg rješavanja imovinsko - pravnih i drugih problema.

Radove izvodi poduzeće Istarske ceste iz Pule, a prema planu rotor bi mogao biti završen i pušten u promet do konca lipnja ove godine, čime će prometovanje na tom križanju biti mnogo sigurnije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini