ROVINJSKI HOTEL LONE

PIPLJIV POSAO NA VELIKIM VISINAMA Staklo podižu snažne dizalice sa vakuum pumpama

| Autor: Aldo POKRAJAC
Aldo Pokrajac

Da bi se izmijenilo jedno staklo na višim katovima hotela potrebna je dizalica iz Zagreba. Istina, ima u Istri dizalica sličnih gabarita, ali ova ima posebnu pumpu i specijalne pipke koje služe za prenošenje stakala. Riječ je o vakuum pumpi, kojom se u pipcima, sličnim onima koji se mjere otkucaji srca, stvara podtlak. Pipci se tako gotovo zalijepe za staklo da se teške i velike ploče od šest četvornih metara mogu prenositi na visine

 

Staklo je omiljeni materijal brojnih arhitekata. Primjerice, akademik Branko Kincl je cijelu upravnu zgradu nove Tvornice duhana u Kanfanaru konstruirao od staklenih ploča. Arhitekti i dizajneri poznatog zagrebačkog Studija 3LHD su sa staklom zatvorili brojne unutarnje i vanjske plohe design hotela Lone, potom i Grand hotela Park u Rovinju. Što se dešava kada se neko od stakala ošteti vidjeli smo na hotelu Lone, čija je kompletna fasada od stakla i njegovih legura. Bijeli plašt koji zatvara terase hotele sačinjen je naime od legure recikliranog zrnatog stakla i fasadne boje.

Da bi se izmijenilo jedno staklo na višim katovima hotela potrebna je dizalica iz Zagreba. Istina, ima u Istri dizalica sličnih gabarita, ali ova ima posebnu pumpu i specijalne pipke koje služe za prenošenje stakala. Riječ je o vakuum pumpi, kojom se u pipcima, sličnim onima koji se mjeri tlak, stvara podtlak. Pipci se te tako gotovo zalijepe za staklo da se velike ploče mogu prenositi na velike visine.

- Većina stakala koje smo mijenjali na hotelima, restoranima, sportskim dvoranama, poslovnim i tvorničkim zgradama se mehanički oštećuju. Na ovim specijalnim staklima, koja se kale na 600 stupnjeva Celzija, oštećenja su često nevidljiva. Zrnate su strukture, slične onima na staklima automobila, pa ne mogu ozlijediti goste hotela, ali se mijenjaju zbog predostrožnosti. Ponekad, iako rijetko, do oštećenja dolazi zbog premale tolerance. Staklene plohe se naime ubacuju u prije izrađene utore. Prema našim mjerenjima jedno ovakvo staklo od šest kvadrata, tri sa dva metra, mora u utoru imati sedam milimetra razmaka, koliko se izdužuje na ljetnim vanjskim temperaturama od 50 stupnjeva Celzijevih, kaže Mauricio Perković, kojeg smo zatekli na gradilištu.

Kako se izrađuju ovakva višeslojna stakla vidjeli smo u hali obiteljske tvrtke AGP u Rovinjskom Selu, čiji su vlasnici Mauricio i njegov otac Gino Perković. Tvrtka dobavlja stakla debljine od četiri do deset milimetra od naših renomiranih tvornica. Stakla, dugačka do 3,5 metara režu se i potom bruse po ivicama da ne bi došlo do ozljeđivanja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater