PROŠLO PRVO ČITANJE

PAZINSKI PRORAČUN ZA 2022. GODINU: U urbano područje ušle općine Gračišće, Cerovlje i Sveti Petar u Šumi

Urbano područje Pazin za cilj ima zajedničko prijavljivanje projekata na europske fondove u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Gradska pročelnica za financije Maja Stranić Grah kazala je da neformalne informacije govore da bi Urbanom području Pazin za projekte moglo biti "spušteno" oko 100 milijuna kuna u tom periodu

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazinska gradska vijećnica (Arhiva)

Pazinska gradska vijećnica (Arhiva)


Na posljednjoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća prošlo je i prvo čitanje gradskog proračuna za 2022. godinu uz projekcije za 2023. i 2024. godinu. Iduće se godine pazinski proračun (riznica koja uključuje i gradske ustanove) planira u visini od čak 202,4 milijuna kuna. Za usporedbu, realizirani proračun 2020. godine iznosio je 113,8 milijuna kuna, plan za ovogodišnji je 138,4 milijuna kuna, dok su projekcije za 2023. godinu 106,5, odnosno za 2024. godinu 106,4 milijuna kuna.

Preustroj gradske uprave

Do tako se visokog proračuna došlo prije svega zbog refinanciranja svih zajmova koji se moraju "provući" kroz proračun, a koji iznose 79 milijuna kuna. Prihodi od pomoći iz inozemstva i države planiraju se u visini od 61,8 milijuna kuna, prihodi od poreza u visini od 23 milijuna kuna, prihodi od pristojbi 20 milijuna kuna, prihodi od prodaje proizvoda i roba 7,5 milijuna kuna, prihodi od prodaje neproizvedene imovine 5,5 milijuna kuna, prihodi od imovine 3,7 milijuna te prihodi od prodaje proizvedene imovine 1,9 milijuna kuna.

Na gradski odjel za društvene djelatnosti ide 79 posto proračuna, na komunalni 10 posto, na financijski odjel isto 10 posto i na Ured Grada 1 posto.

Gradonačelnica Suzana Jašić osvrnula se na brojna bolovanja djelatnika gradske uprave i gradskih ustanova, što umnogome otežava rad na vrhuncu četvrtog vala korone. Napomenula je da potkapacitiranost ljudstvom i strukom postoji i bez epidemije te će gradska uprava pokrenuti preustroj gradske uprave.

Gradski su vijećnici zatim "amenovali" izvještaj o financijskom poslovanju i radu Pučkog otvorenog učilišta, izvješće o ostvarenju godišnjeg plana Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, godišnji izvještaj o financijskom poslovanju i godišnjem planu Dječjeg vrtića "Olga Ban", te izmjene statuta Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin. Također su izmijenili odluke o sufinanciranju programa predškolskog odgoja i djelatnosti dadilja.

Komisija za imenovanje

Refinancirana su još dva kredita kod Privredne banke Zagreb. Jedan se tiče rekonstrukcije zgrade "gornjeg" dječjeg vrtića u Pazinu čija glavnica iznosi 1,89 milijuna kuna. Kamatna stopa iznosi 0,75 posto godišnje (dosad 1,6 posto), a plaćat će se do 2030. godine. Drugi je Pazin sporta d.o.o. za refinanciranje kredita za izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta. Taj kredit iznosi 2,5 milijuna kuna, kamatna stopa 0,71 (dosad je iznosila 2 posto), a rok otplate je do 2032. godine. Prihvaćen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za Grad Pazin u 2022. godini.

Uspostavljeno je Urbano područje Pazin koje za cilj ima zajedničko prijavljivanje projekata na europske fondove u razdoblju od 2021. do 2027. godine. U urbano područje Pazina po kriteriju da imaju više od 30 posto dnevnih migracija radnog stanovništva prema Pazinu ušle su općine Gračišće i Cerovlje. Dodatno je bilo moguće prihvatiti još jednu općinu, pa je odabran Sveti Petar u Šumi. Gradska financijska pročelnica Maja Stranić Grah je kazala da neformalne informacije govore da bi Urbanom području Pazin u tom periodu moglo za projekte biti "spušteno" oko 100 milijuna kuna, ali prethodno se mora razraditi Strategija Urbanog područja Pazin te je uputiti Ministarstvu regionalnog razvoja na odobrenje.

Imenovana je i Komisija za imenovanje naselja, ulica i javnih površina u sastavu: Marija Ivetić, Mirjan Rimanić, Gracijela Zović, Josip Šiklić i Alen Pavlov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater