TAJNE TARSKOG KAŠTELA

Oživjele kroz priče i likove iz prošlosti

| Autor: Nevenka LORENCIN
Publika upoznaje i lokalnog stanovnika, graditelja kaštela Giuseppea Cemericha

Publika upoznaje i lokalnog stanovnika, graditelja kaštela Giuseppea Cemericha


Jeste li znali da u Taru postoji kaštel? "Tajne kaštela - I segreti del castello" novi je proizvod projekta Istra Inspirit, osmišljen u suradnji s Turističkom zajednicom općine Tar-Vabriga - Torre-Abrega. Interpretativna šetnja održava se u šarmantnom mediteranskom gradiću Taru, a publika ima jedinstvenu mogućnost upoznati lokalnu povijest kroz interaktivno putovanje u prošlost.

Nekoć je bio u punom raskoši, a danas njegova impozantna gradnja krije tajne i dašak povijesti ovog malog mediteranskog gradića. Likovi Istra Inspirita poveli su publiku u prošlost te im približili priče o intrigantnom tarskom kaštelu s njegovom dobrodušnom vlasnicom, contessom Eleonorom! Tajne - skrivene u svima nama, oživjele su ovu povijesnu priču u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma, u utorak 27. rujna.

Dva gospodara

Batler Alberto, sluga dvaju gospodara, u interpretaciji glumca Šandora Slackog, odveo nas je u šetnju kroz vrijeme kako bismo otkrili tajanstvenu prošlost tarskog kaštela. Putem je susreo graditelja kaštela Giuseppea (Matija Ljuba) i njegovu ženu Giuliju (Linda Kliman), stanovnicu Tara. Svi putevi vodili su samo na jedno mjesto, a to je kaštel gdje je publika imala prilike upoznati contessinog nećaka Leonarda (Frano Novljan), uglađenog mladića i nju - contessu Eleonoru (Ivona Bulešić), zaljubljenicu u prolaznost vremena. Režiju i scenarij potpisuje akademski glumac i redatelj Frano Novljan.

(Foto: Istra Inspirit)(Foto: Istra Inspirit)

Vratimo se u ne tako davnu prošlost, onu koju je obilježilo neko drugačije vrijeme, ljudi i način življenja. Contessa Eleonora živjela je do 70-ih godina prošlog stoljeća, njezin dug i zanimljiv život obilježila je i izgradnja tarskog kaštela. Njezina nećakinja još uvijek živi u Coronadu (Rimini, Italija). Osim lijepih trenutaka život joj je obilježio i tragičan događaj, gubitak sina u ranim godinama, pa je nakon toga Tar postao mjesto gdje je pronašla mir i tugovala. Nakon nekog vremena prodala je kaštel jer su je snašle određene životne okolnosti. Bila je dobroćudnog karaktera i jako je voljela pomagati ljudima.

(Foto: Istra Inspirit)(Foto: Istra Inspirit)

U ovoj intrigantnoj priči susrećemo i lokalnog stanovnika, graditelja kaštela Giuseppea Cemericha, iznimno interesantnu osobu. Poznavali su ga i izvan mjesta. Iako nije bio previše kulturan, imao je smisla za pokretanje poslova. Imao je i ženu, poprilično ambicioznu, koja ga je uvijek podupirala u namjeri da zarade što više novca.

(Foto: Istra Inspirit)(Foto: Istra Inspirit)

Njegova žena Amalia (za potrebe izvedbe Giulia) u jednom se trenutku povela za kavalierom iz provincije, s titulom, pod imenom Debarronio. Zanimljivost je da je bio 30 godina mlađi od nje, što je u tadašnje vrijeme bilo jako skandalozno. Ona umire i sve ostaje njemu u nasljedstvo. Debarronio obnavlja palaču, točnije kaštel, početkom 20. stoljeća, a kako dolazi do toga da contessa Eleonora otkupljuje kaštel, nema povijesnih informacija.

Zavičajna povijest

Osim ovih zanimljivosti, impozantni kaštel u prošlosti je bio mjesto okupljanja, u centralnom salonu održavani su balovi. U ovu izvedbu bilo je uključeno i lokalno stanovništvo, i oni najmlađi, djeca iz vrtića "Morski konjić" i "Paperino" te Osnovne škole Tar-Vabriga, koji su za ovu prigodu izradili keksić s ljubavlju. Keksić je sadržavao poruku na četiri jezika - "Promišljajmo turizam", što je geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma.

(Foto: Istra Inspirit)(Foto: Istra Inspirit)

Putem ovakvog načina oživljavanja priča, povijesti i likova iz prošlosti kreira se jedinstvena promocija na destinaciji uz brendiranje i stvaranje prepoznatljivih proizvoda doživljajnog turizma. Zato, čuvajte svoje tajne jer najljepše što možemo doživjeti je ono tajanstveno!

Istra Inspirit je projekt kulturno-doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije - IRTA-e, uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije, a oživljava priče, mitove i legende poluotoka već desetu godinu zaredom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini