Dobra praksa

OVAJ ISTARSKI GRAD BILJEŽI ODLIČNU DEMOGRAFSKU SLIKU Raste broj novorođenčadi, ljudi se stalno doseljavaju, grade se vrtići…

| Autor: Glas Istre
Gradnja škole

Gradnja škole


Grad Poreč je u 2020. godini podijelio 155 potpora za novorođenčad, čak osam posto više nego u godini prije, za što je iz gradskog proračuna isplaćeno 232.500 kuna, odnosno 1.500 kuna po djetetu.

Iako još nisu poznati službeni podaci o točnom broju novorođene djece na području Poreča u 2019. godini, već i sami podaci o isplaćenim potporama govore da je lani rođeno 12 djece više nego u godini prije, što je vrlo dobar pokazatelj.

Inače, sve veći broj novorođene djece, ali i priljev stanovništva u Poreč utječu na to da potreba za smještajem djece u vrtiće raste, pa je otvaranje novih ustanova, itekako dobro prihvaćeno. Upravo je u tijeku gradnja već trećeg vrtića i jaslica u protekle tri godine - onog u Žbandaju. I to nakon što su otvorene nove osnovne škole u Žbandaju i na Finidi, nekadašnja školska zgrada u Velom Maju prenamijenjena je u nove jaslice, dok su EU sredstvima u zgradi nekadašnjeg društvenog doma u Dračevcu uređene jaslice i vrtić. Još ranijih godina izgrađeni su područni dječji vrtići u Varvarima i Baderni, te se ovim budućim u Žbandaju nastavlja dobra praksa da se predškolske ustanove otvaraju u manjim mjestima blizu domova mladih obitelji.

Vrtić u Žbandaju bit će područni odjel Dječjeg vrtića Radost iz Poreča, a moći će primiti ukupno 64 djece od rane do predškolske dobi. Mališani će u ovaj vrtić moći krenuti već s idućom pedagoškom godinom, u rujnu ove godine, čime će se zadovoljiti potrebe roditelja iz ovog mjesnog odbora, budući da prilikom upisa u vrtiće puno zahtjeva roditelja dolazi baš s ovog područja.

- Naši najmlađi su nam svakako prioritet. Danas smo jedan od samo nekoliko gradova u cijeloj zemlji koji imaju pozitivne demografske trendove. Na primjer, u samo jednu godinu broj upisane djece u vrtićima veći je za njih 50. U osnovnim smo školama ima više od 1.300 školaraca, a prije samo par godina bilo ih je 1.100. Poreč je po službenim pokazateljima najrazvijeniji, ali i grad s najmlađim stanovništvom u Istri. U tekuću školsku godinu u porečke osnovne škole upisano je 182 prvašića, što je najveći broj u proteklih pet godina, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Inače, Grad Poreč provodi brojne mjere kojima nastoji zadržati visoki standard i pomaže mladim obiteljima da ostanu na ovom području. Sufinancira smještaj u vrtićima, te produženi boravak u školama, a koji je besplatan za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Grad (su)financira nabavu udžbenika za ranjive skupine (za stotinjak učenika), besplatnu marendu za oko 30 djece u socijalnoj potrebi, sufinancira produženi boravak u svim osnovnim školama za oko 230 učenika, (su)financira troškove za 11 asistenata učenicima s teškoćama u osnovnim školama. Također, sufinancira troškove prijevoza učenicima srednjih škola (za 150 učenika) koji se školuju u srednjim školama u Poreču i susjednim gradovima (Buje, Pazin, Rovinj, Pula), stipendira se 100 učenika i studenata godišnje, za što se izdvaja oko milijun kuna godišnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter