očuvanje tradicije

Otvoren jubilarni 15. Festival bošnjačke kulture u Istri: Iz ljubavi prema Bosni i Istri  

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Ovogodišnji koncept festivala zamišljen je na način da se kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku pokaže kako glazba spaja ljude, jer svi mogu osjetiti emociju koju glazba nosi

  

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, prošle subote otvoren je jubilarni 15. Festivala manjinske kulture u Istri. Tom prigodom predsjednik zajednice Senad Pršić istaknuo je da je već dugi niz godina festival dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli i Istri.

Prisutne je pozdravio zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek istaknuvši da ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na najljepši način prikazuje način života u Istri, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava. Ovogodišnji koncept festivala zamišljen je na način da se kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku pokaže kako glazba spaja ljude, jer svi mogu osjetiti emociju koju glazba nosi.

Kroz čaroliju i posebnost Bosne, sevdalinkom su prisutne proveli KD Ljiljan i ansambl "Šadrvan" iz Rijeke izvodeći neke od najljepših sevdalinki. Šadrvan na najljepši, originalan način njeguje tradiciju posebnog bosansko-hercegovačkog glazbenog izričaja – sevdaha.

Brojni su njihovi nastupi i nagrade kojima su nagrađeni kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. No, svugdje su svojom originalnošću u aranžmanima, u kojima dominira pratnja gitare i vokalna širina izvođača, uspjeli plijeniti pažnju i pozitivne kritike brojnih poštovalaca i znalaca sevdaha.

Festival je već tradicionalno započeo u Puli, no tijekom ljeta će posjetiti i ostale istarske gradove, a njegova završnica će se ponovo održati na jesen u Puli velikom svečanosti. Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre ove godine obilježava čak dva jubileja, i to 15. izdanje ovog festivala, i 25. godišnjicu djelovanja, što ju čini jednom od najstarijih udruga civilnog društva u Istri.

Brojni programski sadržaji NZBI usmjereni su na očuvanje bošnjačke tradicije, običaja i kulturne baštine te prezentaciju autohtone kulture sugrađanima, ali i turistima koji uvijek s velikim zanimanjem prate ovakve programe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum