CRNE BROJKE

Ogromni ekonomski problemi na vidiku: NEZAPOSLENOST U ISTRI RASLA 36 %! OSTALE BROJKE JEDNAKO LOŠE

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

Krajem ožujka u svim istarskim ispostavama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je 5.390 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na veljaču porast nezaposlenosti za 5,9 posto. Inače, upravo u ovo vrijeme godine kreću i pripreme za sezonska zapošljavanja, koja su zbog krizne situacije s koronavirusom trenutno na čekanju. Vidljivo je to i iz podataka prema kojima je ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani, nezaposlenost u Istri veća za čak 37 posto (1.457 osoba više).

Veći je i broj novoprijavljenih na burzi rada, pa je tako od siječnja do ožujka ove godine evidentirano 17,5 posto više osoba koje se prvi put prijavljuju na zavod nego što je to bilo u prva tri mjeseca prošle godine.

Gledajući nezaposlenost na razini istarskih gradova, trenutno najviše osoba bez posla nalazi se u Puli gdje je prošlog mjesec bilo čak 556 novoprijavljenih. Slijedi Poreč gdje se na zavod u ožujku prijavilo 134 osoba, Umag s 121 novoprijavljenih, Rovinj (94), te Labin (93), Pazin (81) i Buzet gdje je u ožujku bilo 31 novoprijavljenih. Što se broja nezaposlenih tiče, u ožujku ih je najviše bilo u Puli (2.756), Poreču (675) i Rovinju gdje je evidentirano ukupno 570 nezaposlenih.

Posredstvom zavoda prošlog je mjeseca istovremeno zaposleno ukupno 605 osoba, od čega najviše u Puli (258) i Poreču (104), Umagu (66), Rovinju (64), Labinu (56), Pazinu (42) i Buzetu gdje je zaposleno 15 osoba. Što se tiče djelatnosti, ukupno 182 novozaposlene osobe prošlog mjeseca uspjele su se zaposliti na poslovima vezanim uz pružanje usluga smještaja te uz pripremu i usluživanje hrane, dok se 99 osoba zaposlilo u trgovini. U odnosu na ožujak prošle godine kad su u evidenciji bile prijavljene 3.933 osobe, registrirana nezaposlenost veća je za 37 posto.

Statistike pokazuju da najveći broj nezaposlenih, njih 1.652, ima završenu trogodišnju srednju školu i školu za KV i VKV radnike, dok je 370 nezaposlenih ima završen fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat. Žene i dalje teže dolaze do poslova, što potvrđuju i podaci iz kojih je vidljivo da u Istri od ukupnog broja nezaposlenih 51,6 posto čine žene.

Prosječna isplaćena naknada u ožujku je iznosila 2.745 kuna, a prošlog mjeseca tu je naknadu dobila 2.961 osoba. Također, naknadu sa zavoda, prošlog je mjeseca dobilo 22 posto više korisnika nego u ožujku 2019. godine.

Unatoč krizi zbog koronavirusa, prošlog su mjeseca poslodavci tražili ukupno 887 radnika, a najviše slobodnih radnih mjesta nudilo se u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima gdje je u ožujku objavljeno 177 slobodnih radnih mjesta. U obrazovanju je oglašeno 133 slobodno radno mjesto, a u trgovini 112 slobodnih poslova.

S druge strane, potraga za radnicima drastično je smanjena u samo mjesec dana, pa dok je u veljači bilo oglašeno 2.728 slobodnih radnih mjesta, već idući mjesec, dakle u ožujku, slobodnih radnih mjesta bilo je 67,5 posto manje. I na godišnjoj razni je manje ponuđenih poslova, točno 44 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom