Mali, ali ohrabrujući pomaci

JEDINI GRAD U HRVATSKOJ KOJI BILJEŽI PAD NEZAPOSLENOSTI Šampion se nalazi u Istri, doznajte o kojem je gradu riječ

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


U Istarskoj županiji na drugo se mjesto ove poticajne ljestvice, pozicionirala Općina Sveti Petar u Šumi, koja je sa dvadeset nezaposlenih u ožujku, i isto toliko u travnju, ostala na nuli

Buzet je jedini grad u Hrvatskoj koji je u travnju zabilježio pad nezaposlenosti. U ožujku je na evidenciji buzetske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 99 nezaposlenih, a u travnju 93, što je za oko šest posto manje. "Ohrabruje činjenica da je Buzet u ovim teškim vremenima korona krize zabilježio doduše male, ali ipak pozitivne pomake kada je o nezaposlenosti riječ", komentar je gradonačelnika Siniše Žulića. U Istarskoj županiji na drugo se mjesto ove poticajne ljestvice, pozicionirala Općina Sveti Petar u Šumi, koja je sa dvadeset nezaposlenih u ožujku, i isto toliko u travnju, ostala na nuli.

 - S jedne strane, to znači da je barem u ovom prvom dijelu krize veći broj naših sugrađana zahvaljujući svojim poslodavcima ipak uspio zadržati svoje radno mjesto što je u ovoj teškoj situaciji možda najvažnije. S druge strane, situacija kao ni u drugim sredinama, nije idealna s obzirom na to da su zbog pada gospodarske aktivnosti, gotovo svi najznačajniji poduzetnici u realnom sektoru zatražili pomoć države za subvencioniranje plaća, odnosno državni minimalac za očuvanje radnih mjesta. Moguće je da je do pada nezaposlenosti u travnju došlo i stoga što su pojedini poslodavci, koji su u ožujku otpuštali radnike, nakon uvođenja državnih mjera, određeni broj njih ipak vratili na njihova radna mjesta, komentar je Žulića.

        Doduše, nezaposlenost je u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine, u Buzetu porasla za 25,8 posto, ali od istarskih gradova Buzet ponovo ima najmanji postotak njenog rasta pa je već sada očito da će posljedice korona krize moguće najviše osjetiti sredine koje su većinom orijentirane na turizam. U istarskom okruženju, samo Kršan u travnju ove godine u odnosu na travanj prošle, ima manje povećanje nezaposlenosti od Buzeta.

        Osim državnih mjera, buzetskim poduzetnicima su na raspolaganju i gradske mjere kojima se nastoji spašavati radna mjesta. Gradsko vijeće je krajem travnja zbog okolnosti nastalih uslijed pojave koronavirusa usvojilo novi set odluka o nizu mjera pomoći gospodarstvenicima. Radi ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih epidemijom odobreno je stopostotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine poslovnih prostora i javnih površina u gradskom vlasništvu, počevši od ožujka pa do ukidanja mjera zabrane. Svim ostalim poduzetnicima, zakupnicima, smanjuje se zakupnina poslovnog prostora za 50 posto.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater