KLIMA

Odstupanje srednje mjesečne temperature: SRPANJ JE BIO TOPLIJI OD PROSJEKA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Sustav Butoniga iz zraka (D. KRAJCAR)

U mjesecu srpnju apsolutna maksimalna temperatura zraka na većini postaja bila je viša od odgovarajućeg prosjeka, a odstupanja su se nalazila u rasponu od -0,6 stupnjeva Celzija (Lastovo) do 2,3 stupnja Celzija (Zagreb-Grič). Nije bilo rekordnih vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka, obavijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

No, i na istarskom poluotoku temperature su bile više od višedesetljetnog prosjeka. U Pazinu je temperatura "odskočila" za +0,9, a u Poreču za +1,6 stupnjeva Celzija. Tako je Istra potpala u kategoriju toplo zajedno s Gorskim kotarom, Likom, Banijom, većim dijelom Dalmacije, Kvarnera i središnje Hrvatske. U kategoriji vrlo toplo bili su Zagreb i Gospić, a u kategoriji normalno Rijeka, Split, otok Vis, Varaždin i čitava Slavonija.

Odstupanje količine oborina za srpanj pokazuje da su bile većinom iznad višegodišnjeg prosjeka. Usporedba s višegodišnjim prosjekom pokazuje da se količine oborine za srpanj nalaze u rasponu od 68 posto višegodišnjeg prosjeka u Slavonskom Brodu (49,9 milimetara) do 499 posto tog prosjeka u Malom Lošinju (142,5 mm). Istarski poluotok primio je uobičajenu količinu kiše, u Pazinu je palo 118 posto višegodišnjeg prosjeka, a u Poreču 132 posto, dakle, nešto više od prosjeka, ali nedovoljno da ne bude u kategoriji normalno gdje je Istru, ali i najveći dio Hrvatske, smjestio DHMZ.

Kažimo i da trenutno, sredinom kolovoza, vodostaj akumulacije Butoniga, o kojoj ovisi vodoopskrbni sustav poluotoka, iznosi lijepih 38,9 metara. Krizne 2012. godine tijekom ljeta vodostaj se spustio ispod 34 metara, a najniži vodostaj Butonige zabilježen je početkom studenog te 2012. godine kada je iznosio svega 32,27 metara.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum